Az IFRS beszámolásra történő átállás adózási kihívásai

Forrás: Indigo Communications | Szerző: Deloitte

Címkék: IFRS


Az IFRS átállásra készülő társaságok döntő többsége már most is, az átállást megelőzően vezet valamilyen szintű IFRS könyveket, így számvitelileg a teljes átállás ugyan tartogat kihívásokat és fejlesztési igényeket, az adózási gyakorlat átállítása adott esetben nagyobb kihívást jelenthet.

Az áttérő társaságoknak a számviteli, informatikai és folyamatszabályozási kérdések mellett az adózással mint külön problémakörrel kell foglalkozniuk az IFRS átállási projekt legelejétől kezdődően– hangzott el a Deloitte, az IFRS átállás legfontosabb kérdéseit körüljáró szakmai rendezvényén.

Az IFRS átállásra készülő társaságok döntő többsége már most is, az átállást megelőzően vezet valamilyen szintű IFRS könyveket, így számvitelileg a teljes átállás ugyan tartogat kihívásokat és fejlesztési igényeket, az adózási gyakorlat átállítása adott esetben nagyobb kihívást jelenthet. Ennek oka, hogy az IFRS specifikus adószabályok teljesen újak, 2016. évtől alkalmazhatóak először, így számos értelmezési kérdés merül fel, mely hatósági és ellenőrzési tapasztalat híján nem kis fejtörést és bizonytalanságot okozhat. Emellett további plusz terheket jelenthetnek az átállókra vonatkozó „minimum adó”, illetve egyéb garanciális szabályok, melyek a költségvetési bevételek biztosítását szolgálják.
 
Veszprémi István,a Deloitte Adó- és jogi tanácsadási részlegének partnereelmondta: „Jelenleg vegyes a kép a tekintetben, hogy mely cégek terveznek 2017. január 1-től átállni az IFRS szerinti beszámolásra. Több cég, akik már most is komoly IFRS szerinti nyilvántartást is vezetnek, egyebek mellett az adószabályok és gyakorlat hiánya miatt jelentkező nehézségek miatt fontolgatják az áttérés elhalasztását. Ezzel szemben más cégek épp előnyként értelmezik a jelenlegi helyzetet és az áttérés mellett voksolnak. Mindezek miatt az áttérő társaságoknak a számviteli, informatikai, folyamatszabályozási kérdések mellett az adózással mint külön problémakörrel kell foglalkozniuk az IFRS átállási projekt legelejétől kezdődően.
 
Ez azért is szükséges, mivel, eltérően az eddigi gyakorlattól, az adóalap levezetése az IFRS szerint beszámoló adózók esetén több esetben részletes analitikán, mintsem a beszámolóból könnyedén kiolvasható eredménykimutatás sorokon alapszik majd.
 
Helybély Judit, a Deloitte Adóosztályának szenior menedzsere hozzátette: Az analitikai kérdéseken túl a számviteli politika kialakítása is hatással lehet a későbbi adópozícióra, ezért fontos már idejekorán felmérni, hogy az átállást követően a társaság adóterhe miképp változik majd.Az átállás adózási szempontból egyik legjelentősebb problémaköre pont a számviteli rendszerek közötti váltáshoz kapcsolódó egyszeri adóalap korrekciós tételek felmérése, melyhez a számviteli és adótanácsadó kollégák szoros együttműködése szükséges.
 
A Deloitte szakértői átfogó gyakorlati tapasztalataik alapján azt javasolják, hogy a felmérés megállapításait és a mögöttes indokokat a társaságok egy átfogó áttérési dokumentációban rögzítsék. Ez azért is szükséges, mivel egy-egy tételhez kapcsolódó egyszeri adóalap korrekció szükségességének eldöntése nem ritkán hosszas gondolkodás eredménye és még néhány hét távlatából is nehézkes reprodukálni a gondolatmenetet, ami a végkövetkeztetéshez vezetett.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra