Az import egyablakos rendszer (iOSS)

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: import áfa, IOSS


Az iOSS is egyablakos rendszer, így lényege, hogy az adóalanynak ne kelljen minden olyan agállamban a nyilvántartásba vételét kérelmeznie, amelyben a harmadik államból importált termék távértékesítése után adókötelezettsége keletkezik.


Az e-kereskedelmi adócsomag (2020. évi CXVIII. törvény) a termékimporttal összefüggésben számos változásteredményezett. Többek között eltörölte a kisértékű importküldemények adómentességét, és egyúttal egyszerűsített megoldásokat hozott létre az importküldemények utáni adó megfizetésére. Ezek egyike az import egyablakos rendszer (a továbbiakban: iOSS), mely a
MOSS- (Mini One Stop Shop) rendszert felváltó OSS (One Stop Shop) elnevezésű egyablakos rendszert kiegészítő importséma.

Az iOSS-en keresztül tehát lehetőség nyílik a harmadik államból importált termékek távértékesítése címén fizetendő adó rendezésére, illetve a bevallási kötelezettség teljesítésére.

Az iOSS is egyablakos rendszer, így lényege, hogy az adóalanynak ne kelljen minden olyan agállamban a nyilvántartásba vételét kérelmeznie, amelyben a harmadik államból importált termék távértékesítése után adókötelezettsége keletkezik. Az iOSS ugyanis lehetővé teszi a rendszerbe valamelyik tagállamban regisztráló adóalany számára, hogy a harmadik államból importált termék távértékesítése kapcsán a rendeltetés tagállamában felmerülő adókötelezettségét abban az államban teljesítse, amelyben az iOSSrendszerbe regisztrált.

Ha Magyarországon regisztrált, akkor az adóalany a harmadik államból importált termék távértékesítése utáni adókötelezettségét – függetlenül attól, hogy az melyik tagállamban merül fel – Magyarországon teljesítheti. A NAV a hozzá benyújtott bevallást, illetve befizetett adót továbbítja az adóztatásra jogosult tagállamba. Így mentesíti az adózót az alól, hogy a fogyasztási hely szerinti tagállamban bevallást kelljen beadnia és adót kelljen fizetnie, amelyet csak a nyilvántartásba vételt követően tudna megtenni.

Harmadik államból importált termék távértékesítésekor a terméket harmadik államból vagy harmadik állam területével egy tekintet alá eső területről a Közösség valamely tagállamában lévő beszerző nevére adják fel vagy fuvarozzák el, és a feladást vagy fuvarozást az értékesítő maga, vagy javára más végzi.

E követelmények figyelembevételével távértékesítésről csak akkor beszélhetünk, ha a terméket

• olyan adóalany vagy nem adóalany jogi személynek értékesítik, akinek (amelynek) a beszerzés, mint termék Közösségen belüli beszerzése után nem kell adót fizetnie, vagy
• bármely más, nem adóalany személynek, szervezetnek értékesítik.

Emellett a távértékesítés tárgya nem lehet új közlekedési eszköz, illetve nem szolgálhat felvagy összeszerelés tárgyául. 

***

MUNKÁLTATÓI ADATKEZELÉS KÉZIKÖNYVE ÉS IRATMINTÁI

Kiadványunk a munkavállalók személyes adatainak jogszerű és bizalmas kezeléséhez ad gyakorlati segítséget és megoldásokat, ezzel kialakítható és fenntartható a jogszerű munkáltatói adatkezelés rendje. Kiadványunkkal a munkáltatók tesztelhetik, hogy eddigi gyakorlatuk és adatkezelésük biztonsági szintje mennyiben felel meg a hatályos jogi előírásoknak. ● Tartalom: A munka törvénykönyve adatkezelési szabályai ● Munkáltatók a GDPR hatálya alatt ● Munkaügyi-személyzeti nyilvántartás és adatkezelés ● A munkáltató által biztosított e-mail fiók, számítógép és mobiltelefon ellenőrzése ● Munkahelyi kamerás megfigyelés alkalmazásának feltételei ● A munkáltató kötelező adatkezelései ● Útmutató az iratminták alkalmazásához További infó és megrendeléés: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra