Az örökös jövedéki adó visszaigénylése

Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: jövedéki adó visszatérítése


A jövedéki adó soron kívüli megállapítására kérelmet terjeszthet elő a mezőgazdasági termelő örököse, a kereskedelmigázolaj-felhasználó örököse, és az egyéb jövedéki adó alanyának örököse.

Tájékoztató a jövedéki adó megállapítására, illetve visszaigénylésére irányuló kérelemről, amelyet az örökös az adózó  halálakor nyújthat be

Az adózó halálakor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) határozatban állapítja meg az örökösöket terhelő fizetési kötelezettséget, valamint a visszajáró adót és a jövedéki adót, az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 147. § (2) bekezdése alapján.

A jövedéki adó soron kívüli megállapítására kérelmet terjeszthet elő

    • a mezőgazdasági termelő örököse,
    • a kereskedelmigázolaj-felhasználó örököse, és
    • az egyéb jövedéki adó alanyának örököse.

Kérelmét benyújthatja papír alapon, postán, személyesen vagy elektronikusan e-papíron az örökhagyó lakóhelye szerinti illetékes NAV-igazgatóságon. Az elbírálást segíti, ha kérelme tartalmazza a következő adatokat is:

  • Az örökhagyó neve, adószáma vagy adóazonosító jele.
  • A hagyatéki végzés véglegességének dátuma.
  • Visszaigénylési és átvezetési kérelmében a NAV által kezelt számla száma, amelyről és amelyre az összeg kiutalását, átvezetését kéri, illetve az adó-visszaigénylést alátámasztó dokumentumok.

A NAV által kezelt számlák a következő címen érhetők el:

http://www.nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/szamlaszamok.

Kérelme benyújtása után a NAV igazgatósága az örökhagyó adóját valamennyi adónemre megállapítja.

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 9-12. hónapra 8.232,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2021, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2021, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra