Az Unióban tevékenykedő kisvállalkozások versenyképességét alig javította az uniós támogatás

KKV

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az Európai Számvevőszék jelentése szerint az uniós források élénkítették ugyan a kkv-k beruházási hajlandóságát, de csak kevéssé voltak hatásosak és eredményesek a versenyképesség tekintetében, olyannyira, hogy a támogatott kkv-k zöme egyáltalán nem kovácsolt tényleges előnyt az uniós finanszírozásból.

Noha az Európai Unió országaiban a kis- és középvállalkozások (kkv-k) kiemelt szerepet töltenek be az uniós gazdaságban, nem látták igazán hasznát a versenyképességük fokozására irányuló uniós fellépésnek - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű Számvevőszéke különjelentésében.

Az Európai Számvevőszék jelentése szerint az uniós források élénkítették ugyan a kkv-k beruházási hajlandóságát, de csak kevéssé voltak hatásosak és eredményesek a versenyképesség tekintetében, olyannyira, hogy a támogatott kkv-k zöme egyáltalán nem kovácsolt tényleges előnyt az uniós finanszírozásból.

A számvevők azt szorgalmazzák, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok jobban használják fel a rendelkezésre álló uniós forrásokat a kkv-k versenyképességének eredményes támogatására.

Jelentésében az Európai Számvevőszék közölte: noha az Unióban működő több, mint 20 millió kis- és középvállalkozás az uniós munkavállalók mintegy kétharmadát (63 százalék) foglalkoztatja és az uniós hozzáadott érték felét (52 százalék) állítja elő, nehézségekbe ütköznek, amikor nagyobb vállalatokkal próbálnak versenyre kelni.

A 2014-2020-as időszakban finanszírozott uniós programokkal több, mint 40 milliárd eurót különítettek el a kkv-k versenyképességének javítására, és további uniós forrásokat szabadítottak fel a koronavírus-járványra reagálva. Noha a vonatkozó programok átlagosan mintegy 42 ezer eurót biztosítottak az egyes kedvezményezett kkv-k részére, ez nem növelte jelentősen a versenyképességüket - írták.

A számvevők arra is felhívják a figyelmet, hogy a támogatott projektek általában a versenyképesség egyik, egyedi tényezőjére irányultak ahelyett, hogy szélesebb értelemben törekedtek volna a versenyképesség biztosítására, vagy az olyan piaci igények kielégítésére, mint a szakképzett munkaerő iránti igény, a szabályozási nehézségek leküzdése, vagy az adminisztratív terhek kezelése.

Az uniós számvevőszék végezetül arra figyelmeztetett: a kkv-k nagyarányú finanszírozása problematikus lehet azért is, mivel a kisléptékű projektek esetében fennáll a kockázata annak, hogy a támogatás nem éri el a kkv-k versenyképességének valódi javulásához szükséges kritikus mértéket.

***

MUNKÁLTATÓI ADATKEZELÉS KÉZIKÖNYVE ÉS IRATMINTÁI

Kiadványunk a munkavállalók személyes adatainak jogszerű és bizalmas kezeléséhez ad gyakorlati segítséget és megoldásokat, ezzel kialakítható és fenntartható a jogszerű munkáltatói adatkezelés rendje. Kiadványunkkal a munkáltatók tesztelhetik, hogy eddigi gyakorlatuk és adatkezelésük biztonsági szintje mennyiben felel meg a hatályos jogi előírásoknak. ● Tartalom: A munka törvénykönyve adatkezelési szabályai ● Munkáltatók a GDPR hatálya alatt ● Munkaügyi-személyzeti nyilvántartás és adatkezelés ● A munkáltató által biztosított e-mail fiók, számítógép és mobiltelefon ellenőrzése ● Munkahelyi kamerás megfigyelés alkalmazásának feltételei ● A munkáltató kötelező adatkezelései ● Útmutató az iratminták alkalmazásához További infó és megrendeléés: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek! Az Önadózó csomag előfizetési díja 2022. 7-12. hónapra 14.490,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2022, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2022, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra