Az üzleti utakat is nehezebb megszervezni a Brexit után

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Noguchi

Címkék: Brexit


Az átmeneti időszak lejártával a britek idén már a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó szabályok szerint utazhatnak be és vállalhatnak munkát Magyarországon – hívja fel a figyelmet dr. Óváry-Papp Nóra és dr. Hajduk Gábor, a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szakértői. Számos olyan kedvezmény van azonban, amely jelentősen megkönnyíti a hazánkba érkező üzleti utazók helyzetét.

Az egyik ilyen kedvezmény a rövid időszakra érkező üzleti látogatókra vonatkozik. Ők bármely 180 napon belül 90 napot tartózkodhatnak Magyarországon előzetes megállapodás, munkavállalási engedély és munkaerőpiaci vizsgálat nélkül, részt vehetnek üzleti találkozókon, megbeszéléseken, és beszerzéseket vagy kereskedelmi ügyleteket is intézhetnek. 

„A gyakorlatban ez a kedvezmény praktikus lehet például a magyar cég brit állampolgárságú ügyvezetőjének, aki csak alkalmanként utazik be Magyarországra, és engedélymentesen végezheti az itteni tevékenységét – mondta el dr. Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie munkajogi csoportjának vezető ügyvédje. – Ha tisztában vagyunk azzal, ki jogosult igénybe venni a hasonló kedvezményeket, könnyen elkerülhetjük az esetleges hosszas engedélyezési procedúrát.” 

Az üzleti látogató azonban nem vehet részt értékesítésben vagy szolgáltatásnyújtásban a lakosság számára, és nem részesülhet díjazásban ott, ahol ideiglenesen tartózkodik. Emellett nem nyújthat szolgáltatást olyan szerződés keretében sem, amely az ideiglenes tartózkodás helye szerinti fél területén nem letelepedett jogi személy és egy ott tartózkodó fogyasztó között jött létre. 

Ugyancsak engedélymentesség vonatkozik a letelepedési céllal érkező üzleti látogatókra. Ebbe a kategóriába csak az a vezető beosztású személy tartozik, aki vállalkozást hoz létre, másra nem terjedhet ki a tevékenysége, és javadalmazást sem kaphat a letelepedés területéről. A vállalaton belül áthelyezett személyek összlétszámára nem vonatkoznak korlátozások, és számukra biztosított a kedvező elbánás elve. 

Azoknak a brit állampolgároknak, akik esetében nem lehet alkalmazni az kedvezményeket, a jövőben a vízummentes időn felüli tartózkodásuk és munkavállalásuk jogcímhez és engedélyhez lesz kötött. 

A járvány hatására elterjedt otthoni munkavégzés miatt felmerülhet, milyen engedély szükséges akkor, ha a munkavállaló lakhelye nem a munkavégzés helye szerinti államban található. Ilyen lehet például az a Nagy-Britanniában élő brit, aki magyar céggel áll munkaviszonyban, és munkája során alkalmanként Magyarországra kell utaznia. Ő „határ menti ingázónak" minősül, ami ez esetben az Európai Unió határaival szomszédos országokat jelenti. 

„A fogalom megtévesztő lehet, hiszen joggal gondolunk a szó hétköznapi értelmében vett mindennapos vagy rendszeres munkavállalási célú határátkelésre – tette hozzá dr. Hajduk Gábor. Ugyanakkor más tagállam gyakorlata alapján – amelyet véleményünk szerint a magyar hatóság is követni fog – a kedvezményekhez egyáltalán nem szükséges, hogy a munkavállaló meghatározott időközönként belépjen Magyarország területére.” 

Bár erre az esetre nincs egységes szabályozás, de a tagállamok feltételei kisebb eltérésekkel megegyeznek. Magyarországon a külföldi munkavállalónak a határ menti ingázókra vonatkozó kedvezmény érvényesítéséhez négy dolgot kell igazolnia: egyesült királyságbeli állampolgárságát, azt, hogy 2020. december 31-e előtt Magyarországon munkaviszonnyal rendelkezett, jogállása a kérelmezés időpontjában fennáll és lakóhelye vagy szálláshelye Magyarország területén kívül van. 

Ha ezek a feltételek fennállnak, összevont eljárás keretében kérhet munkavállalás célú tartózkodási engedélyt, úgy, hogy nem kell igazolnia lakhatását, megélhetését és egészségügyi biztosítását, illetve a foglalkoztatásához munkavállalási engedély sem szükséges.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra