Azt mondják, diákmunkára jobb az iskolaszövetkezet

MUNKAJOG

Nyomtatás

Az egyszerűbb irodai munkák mellett a nyári fesztiválokon, strandokon is szívesen dolgoznak a vakáció idején a diákok, akiknek a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉsz) szakemberei azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint iskolaszövetkezeten keresztül vállaljanak munkát.

A DiákÉsz  összegzésében kiemelte: az iskolaszövetkezeti keret biztonságot nyújt, a diákok mindenképpen megkapják a ledolgozott órák után járó fizetésüket. A munkavállalás alapfeltétele, hogy nappali tagozatos jogviszonyuk legyen. A 18 évnél fiatalabbak csak szülői engedéllyel vállalhatnak munkát, közülük a 15-16 évesek csak szünidőben dolgozhatnak - írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a diákok aláírt munkaszerződés nélkül ne kezdjenek hozzá a munkavégzéshez. Abban szerepelnie kell a munkakörnek, a munkavégzés helyszínének és a munkabérnek. A cégek pontos, megfelelő minőségű munkát várnak el a diákoktól is, így fontos, hogy a tanulónak megfelelő legyen a hozzáállása. Probléma esetén az iskolaszövetkezethez lehet és kell fordulni.

Hozzátették: Budapesten általában magasabbak a bérek, mint vidéken. A minimálbért mindenképpen megkapják a diákok, ez jelenleg bruttó 584 forint óránként. (Ebből 16 százalék személyi jövedelemadót vonnak le.) A könnyű fizikai munkáért általában bruttó 584-650 forint órabér jár, egy programozási, fejlesztői munkáért akár bruttó 1400-1500 forintot is adhatnak óránként. 

Az évközben végezhető munkalehetőségek nyárra szezonális tevékenységekkel bővülnek, több cégnél a szabadságolások idejére alkalmaznak diákokat. 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy kelendőek az egyszerűbb irodai és a mozis munkák, nyáron fesztiválokon, strandokon is szívesen dolgoznak a diákok, hiszen munka után szórakozásra is van lehetőség. A lányok kedvelik a hostessfeladatokat is. Ma a gyorséttermi munka a legkevésbé népszerű, illetve a szórólapozás, pedig az előbbi a folyamatos munkavégzésre lehet jó opció, a szórólapozás pedig azoknak, akik csak alkalomszerűen tudnak vállalni egy-egy napot. Kevésbé keresettek a telefonos munkák is. 

A közlemény szerint az iskolaszövetkezetek évente mintegy 130 ezer nappali tagozatos tanulónak, hallgatónak biztosítanak gyakorlati tapasztalatszerzési, legális pénzkereseti lehetőséget.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra