Béremelés nélkül is erősíthető a munkavállalói lojalitás

SZJA

Nyomtatás
Forrás: EY | Szerző: EY

Címkék: cafetéria


A SZÉP kártya mellett a céges programok, a telefon vagy laptop, a vállalati autók és a tréningek a legnépszerűbb, sztenderd béren kívüli juttatások a hazai vállalatoknál – derül ki az EY Adókonferencia több mint 250 résztvevője körében készített felmérésből. A tanácsadócég szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy a megszokott megoldásokon túl számos adóhatékony lehetőség kínálkozik – ideértve bizonyos értékpapír programokat is – amelyekkel a vállalkozások a bérköltségek jelentős emelése nélkül is növelhetik a munkavállalók motivációját és lojalitását.

Az energiaválság, az infláció és a növekvő kamatok nem várt kihívások elé állították a hazai vállalatokat. Érthető, hogy ebben a környezetben minden cég számára kritikusan fontos a működési költségeinek féken tartása, miközben az alkalmazottak béremeléssel szeretnék megtartani vásárlóerejüket. 

A bérfeszültségek enyhítéséhez a döntéshozóknak érdemes megvizsgálni, hogy milyen kedvező adózású, vagy akár adómentes juttatások állnak a rendelkezésükre. Az EY felmérése szerint a SZÉP kártya (95%) mellett a céges programokat (90%), a prémium kategóriás munkaeszközöket (83%), a vállalati autót (79%) és a tréningeket (75%) tartalmazzák leggyakrabban a béren kívüli juttatási csomagok, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a dolgozói elégedettség erősítéséhez is. 

„Sok vállalkozás számára jelent kihívást, hogy egyszerre kell kontroll alatt tartani a költségeket és megtartani a tehetséges alkalmazottakat. A tévhittel ellentéteben viszont számos olyan juttatás érhető el, ami nem csak a bérek kiegészítésére, de a munkatársak lojalitásának megerősítésére is alkalmas. A megfelelő kompenzációs csomag kialakításával a fizetések látványos növelése nélkül is erősíthető a dolgozók elkötelezettsége” – hívta fel rá a figyelmet Oláh Veronika, az EY személyügyi tanácsadással foglalkozó területének vezetője. 

Nemcsak az alkalmazottak megtartása komoly feladat, hanem az is, hogy a kollégák mentálisan, fejben is jelen legyenek, és megfelelő energiát fektessenek tevékenységükbe. Egyre több cég ismeri fel a dolgozói jóllét jelentőségét, amit már nem csak az irodában töltött idővel kapcsolatban tartanak fontosnak. A résztvevők többsége szerint a megfelelő mértékű javadalmazáson túl (98%), a rugalmasság (80%) és az inspiráló vezetők (72%) a legfontosabb tényezők a munkatársak motiválásában. 

„Érdemes odafigyelni arra, hogy a munkavállalók jóllétét mind a négy kulcs területen támogassuk. A pénzügyi mellett a fizikai, érzelmi és szociális szempontból is legyenek olyan juttatások és tágabb értelemben vett vállalati tényezők, amelyek ezt erősítik. Ide tartoznak akár a tanulási-fejlődési lehetőségek, a vezetők kommunikációs stílusa és a közösség megtartó ereje is. Pénzügyileg és a megtartás szempontjából is az a leghatékonyabb, ha a kínált tényezőket a valós dolgozói igényekhez szabjuk, akár külön-külön célcsoportokat figyelembe véve, és közben kiaknázzuk a kevésbé ismert adóhatékony juttatásokban rejlő lehetőségeket is. A teljes kompenzációs struktúra ideális kialakításához sok esetben érdemes külső szakértőt bevonni a folyamatba” – emelte ki Peterson Júlia, az EY Workforce Advisory csapatának szakértője.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra