Bíróságok: indokolt a távmeghallgatási rendszer fenntartása

JOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

A távmeghallgatással az eljárási szabályok betartása mellett az ügyfelek könnyebben érhetik el a bíróságot, kisebb költséggel jár, és - büntető ügyekben - az eljárás biztonságosabb.

Indokoltnak nevezte a távmeghallgatási rendszer fenntartását a koronavírus-járvány után is az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön Szekszárdon, a Szekszárdi Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Senyei György elmondta: az elmúlt időszakban a távmeghallgatások száma országszerte jelentősen nőtt, és felértékelődött a szerepük.

A Szekszárdi Törvényszéken 2021-ben több mint kétszer annyi, 402 távmeghallgatás történt, mint 2020-ban - tette hozzá.

Azt mondta, a távmeghallgatással az eljárási szabályok betartása mellett az ügyfelek könnyebben érhetik el a bíróságot, kisebb költséggel jár, és - büntető ügyekben - az eljárás biztonságosabb.

Ismertetése szerint 2021 első fél évében országosan 30 távmeghallgatási mobil végpontot szereztek be a bíróságok számára, új végpontot építettek ki a Szekszárdi Törvényszéken, ezzel Tolna megyében a távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermek száma nyolcra emelkedett.

Közölte: 2021-ben 8,9 százalékkal több ügy érkezett a Szekszárdi Törvényszékre és a hozzá tartozó járásbíróságokra, ami meghaladta az emelkedés országos, 3,1 százalékos átlagát.

A befejezett ügyek száma is nőtt, 11,2 százalékkal - ami szintén magasabb az országos átlagnál -, az ügyhátralék pedig 15,7 százalékkal csökkent. 2021 végén a Szekszárdi Törvényszéken 107, két éven túli ügy volt folyamatban, míg 2020. augusztus végén 131  - mondta.

Csullag Józsefné, a törvényszék elnöke beszámolt arról, hogy 2021-ben 20 564 ügy érkezett Tolna megye bíróságaira, közülük 4191 peres eljárásban; 21 060 ügyet, köztük 4670 peres eljárást fejeztek be.

Hozzátette, hogy a polgári peres eljárások között domináltak a devizahiteles perek. Az eljárások befejezését hátráltatta, hogy hiány volt a tőkepiaci szakértőkből - jegyezte meg.

Közlése szerint a büntető ügyek száma az embercsempészet miatt nőtt, a kijárási tilalom és a maszkviselési szabályok megszegése a korábbinál több szabálysértési eljárás indult.

***

WEBÁRUHÁZI ÉRTÉKESÍTÉS JOGI MEGFELELTETÉSE

Útmutató a webáruházakra vonatkozó jogszabályi előírások teljesítéséhez + Adózási, számlázási szabályok + Mintadokumentumok: általános szerződési feltételek (ÁSZF), jogi és adatkezelési tájékoztatások, szabályzatok, nyilvántartások + Webáruház Jogi Teszt már működő webáruházaknak. Már a 2022-es azabályok szerint! Megrendelés: Önadózó Webáruház 

***

ÁRUK ÉS DIGITÁLIS TARTALMAK ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK JOGI MEGFELELTETÉSE 

A könyv fogyasztási cikkeket, digitális tartalmakat értékesítő kereskedelmi vállalkozásoknak szól - mindegy, hogy hagyományos üzletben vagy webáruházban teszik ezt. Van egy új rendelet, amely minden kereskedelmi vállalkozásra vonatkozik - és e követelményeknek meg kell felelni. A könyv csekklistákban is összefoglalja a vállalkozások teendőit. Ez egy rendes nyomdai könyv, amelyet automatikusan adunk e-könyv (pdf) formátumban is, Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szakkonyvek-1/

***

EGYESÜLET MEGSZÜNTETÉSE 5 LÉPÉSBEN IRATMINTÁKKAL (E-KÖNYV)

Így kell megszüntetni az alvó és tevékenységet nem végző egyesületeket. Kiadványunk segítségével önállóan is elvégezhetők az egyesület megszüntetésének és nyilvántartásból való törlésének feladatai. Kézikönyv + Forgatókönyv + Iratminták (Word). Az e-könyv formátumunk előnye, hogy a Tartalomjegyzékből minden egyes rész könnyen elérhető. Megrendelés: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra