Bizonyos esetekben meghosszabbodik a koronavírus-járvány miatt a tao-bevallás határideje

TAO

Nyomtatás
Forrás: PR-ego

Címkék: társasági adó bevallása 2021


Június 30-ig meghosszabbította a társasági adó (tao) bevallásának határidejét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A NAV május 17-i közleményéből kiderül, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggésben bevezetett halasztás azonban egyáltalán nem automatikus, és nem is terjed ki minden esetre, figyelmeztet a Mazars szakértője. 

  Ha egy adózó önhibáján kívül nem tudja az előírt határidőig teljesíteni a bevallási és adófizetési kötelezettségét, lehetősége van igazolási kérelem benyújtására, hogy mentesüljön a mulasztás miatti szankciók alól. Az általános szabályok szerint ezt a kérelmet az akadály megszűnését követő tizenöt napon belül, a bevallás pótlásával egyidejűleg lehet előterjeszteni. A kérelemben minden esetben igazolni kell, hogy a mulasztás az adózó önhibáján kívüli okra vezethető vissza. 

  A NAV közleménye szerint azonban az igazolási kérelem elbírálása egyszerűsödik abban az esetben, ha a koronavírus-járvány akadályozta a kötelezettségek teljesítését, és a bevallás, valamint a befizetés 2021. június 30-ig beérkezik. 

  „Mindez nem a határidők automatikus kitolását jelenti. A jogkövetkezmények alóli mentességhez mindenképpen szükséges az adóbevallás beadásával egyidőben benyújtani az igazolási kérelmet is, melynek elbírálásakor a NAV figyelembe veszi a Covid–19 okozta a nehézségeket. Ha a hivatal helyt ad az igazolási kérelemnek, akkor nem szab ki bírságot a késedelem miatt” – hangsúlyozza dr. H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója. 

  A június 30-ig tartó különleges méltányosság kifejezetten a társasági adót, a kisvállalati adót, az innovációs járulékot és az energiaellátók jövedelemadóját érinti, nem terjed ki azonban az iparűzési adóra. Utóbbi vonatkozásában az önkormányzati adóhatóságok saját hatáskörben dönthetnek a határidő esetleges meghosszabbításáról. 

  Speciális és szigorúbb szabályok vonatkoznak arra az esetre, ha az adózó a társasági adóbevallásában filmalkotás vagy látvány-csapatsport támogatásra történő adófelajánlásról szeretne rendelkezni. Az erről szóló rendelkező nyilatkozatot a bevallási határidő napjáig lehet benyújtani, derül ki a Pénzügyminisztérium május 27-i közleményéből. Ezt a NAV kvázi jogvesztő határidőnek tekinti, ami azt jelenti, hogy csak akkor lehet rendelkezni az adóról, ha a bevallást május 31-ig benyújtják. Ha ez nem történik meg, az adóhatóság nem teljesíti az átutalást, és a nyilatkozat megtételére a bevallás és a kérelem későbbi benyújtása esetén sem lesz lehetőség. 

  Az adó befizetésének csúsztatása ettől függetlenül egy speciális szabály alapján megoldható. Ha június 15-ig megtörténik a befizetés, akkor külön kérelem alapján a NAV átutalhatja az összeget a kedvezményezett részére. 

  „Amennyiben a vállalkozás rendelkezni szeretne a társasági adóról, mindenképpen be kell nyújtsa a bevallást május 31-ig, mert a felajánlás elutasítása csak így kerülhető el. Ha szükséges, lehetőség lesz az önellenőrzéssel történő módosításra a későbbiekben” javasolja dr. H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója.

  MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

  Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 6-12. hónapra 14.406,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2021, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2021, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


  Vissza az előző oldalra