Carboferr: a fordított áfa távol tartja az acélipari piactól az adócsalókat

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: fordított áfa, acélipari termékek


A 2015 elejétől hatályba lépett intézkedést főként az áfacsalás minimalizálására hozták, mivel a csaló cégek nemcsak a költségvetésnek okoznak kárt, hanem a piaci szereplőknek is.

Hatékony piactisztító eszköznek bizonyult az acélipari termékekre bevezetett fordított áfa, amelynek alkalmazását újabb négy évvel meghosszabbították - közölte az acél- és műanyagipari termékek nagykereskedelmével foglalkozó Carboferr Zrt. kedden.
 
A társaság közleményében felidézte: az acélipari termékek többségére alkalmazandó, eredetileg év végén lejáró, de szeptember közepén 2022. június 30-ig meghosszabbított fordított adózás egyebek mellett a hengerelt, különböző szélességű vas vagy ötvözetlen acélipari termékekre, továbbá a melegen hengerelt rúd vagy ötvözetlen acélból, illetve egyéb ötvözetlen acélból készült árucikkekre vonatkozik.
 
A 2015 elejétől hatályba lépett intézkedést főként az áfacsalás minimalizálására hozták, mivel a csaló cégek nemcsak a költségvetésnek okoznak kárt, hanem a piaci szereplőknek is. Például rendkívül alacsony szintre szorították le az árakat, ami súlyos károkat, sok esetben csődöt hozott az amúgy is többnyire alacsony árrésekkel dolgozó hazai acélkereskedőknek - hangsúlyozta a Carboferr.
 
A közlemény szerint a fordított áfa hatására elindult a piactisztulás, az intézkedés segíti a torz piaci árak megszűnését is, ami hosszú távon elengedhetetlen a törvényesen működő vállalkozások fennmaradásához.
 
Az eljárás nem magyar specialitás, a régió több országában is bevezettek ilyen típusú intézkedéseket, amelyek a magyarhoz hasonló pozitív eredményekhez vezettek - közölte a Carboferr.
 
(Fordított adózásnál az adót a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybevevője fizeti meg az állam részére. Vagyis a számlát áfa felszámítása nélkül állítják ki, és az adót a vevő fizeti meg az államnak.)

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra