Cégautóadó-köteles személygépkocsi fogalma

Szerző: dr. Kovács Attila

Címkék: cégautó adó


Az Szja-törvény fogalom-meghatározása irányadó, amely szerint azt a járművet kell személygépkocsinak tekinteni, amelyet három vagy négy gumiabroncskerékkel szereltek fel, és amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, és amelynek hajtómotorja benzin-, dízel-, vagy / és gázüzemű. 

A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) alkalmazásában a cégautóadó tárgyi hatálya a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja-törvény) szerinti személygépkocsira - ide nem értve a környezetkímélő gépkocsi – terjed ki. 

Az Szja-törvény 3. § 45. pontja alapján azt a járművet kell személygépkocsinak tekinteni,

  • amelyet három vagy négy gumiabroncskerékkel szereltek fel, és amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, és
  • amelynek hajtómotorja benzin-, dízel-, vagy/és gázüzemű. 

Az Szja-törvény fogalom-meghatározásába tartozik a versenyautó és az önjáró lakóautó is, továbbá az a vegyes használatú (személy- és teherszállításra egyaránt használható), legfeljebb 2500 kg megengedett össztömegű, olyan gépjármű (nagy rakodóterű személygépkocsi), amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti teherszállításra bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér, ideértve azt az esetet is, ha az ülés eltávolítására visszafordíthatatlan műszaki átalakítással került sor. E szabályozásból következően a 2500 kg megengedett össztömeget meghaladó vegyes használatú gépjárművek nem tartoznak a cégautóadó tárgya körébe, hiszen tehergépjárműnek minősülnek. 

A Gjt. 18. § 3. pontja is definiálja a személygépkocsi fogalmát. Eszerint személygépkocsi alatt a személyszállítás céljára készült olyan gépkocsi értendő, amelyben – a vezető ülést is beleértve - legfeljebb kilenc állandó ülőhely van, ide nem értve az e törvény szerinti autóbuszt, motorkerékpárt. Ezen fogalom-meghatározás a cégautóadó tárgyának megállapítása során nem bír relevanciával, mivel a Gjt. 17/A. § (1) bekezdés első fordulata a cégautóadó tárgyaként az Szja-törvényben definiált személygépkocsit tekinti.   

A Gjt. 17/A. § (1) bekezdés első fordulata a környezetkímélő gépkocsit kiemeli a cégautóadó tárgyi hatálya alól. Környezetkímélő gépkocsi alatt a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet (a továbbiakban: KöHÉM rendelet) - 2015. július 1-jén hatályos - 2. § (6) bekezdésében meghatározott környezetkímélő gépkocsi tekintendő. Ide tartozik a tisztán elektromos, a külső töltésű (plug-in) hibrid elektromos, a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépjármű, valamint a nulla emissziós (hidrogén-cellás) gépkocsi, ezek környezetvédelmi osztálya „5E”, „5P”, „5N”, és „5Z”. [Szintén az 5-ös környezetvédelmi osztályba tartozik a kettős, valamint a vegyes üzemű (benzin/dízel és elektromos hajtómotorral ellátott, például Full Hybrid) gépjármű is, ezen gépjárművek azonban nem tekinthetők a Gjt. és a KöHÉM rendelet alkalmazásában környezetkímélő gépkocsinak, ezért a cégautóadó tárgyi hatálya alá tartoznak.  

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra