Céges ingatlanvásárlás és bérbevétel számlázása

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatósága

Címkék: ingatlan bérbeadás, ingatlan, bérelt ingatlanon végzett beruházás


Egy egyszerűnek tűnő ingatlan vétel vagy bérbevétel is tud jelentős anyagi kárt okozni a vállalkozásnak, ha nem kellő körültekintéssel jár el a eladó, illetve a bérbeadó a számla kiállításakor, és azt a vevő fél befogadja.

Egy egyéni vállalkozó beépített régi ingatlant bérelt, a bérleti díjakról egyenes adózással kiállított számlákat kapott, az azokon szereplő áthárított előzetesen felszámított áfát levonta.

Itt mind a két fél helyesen járt el, mivel a bérbeadó az általános szabályoktól eltérő adózási módot választotta, a bérlő pedig a gazdasági tevékenységével kapcsolatban vette bérbe az ingatlant, így jogosan vonta le az ügylet áfáját.

 A bérbevétel után a vállalkozó az ingatlant megvásárolta. Az adásvételi szerződésben a vevő, mint egyéni vállalkozó szerepelt, és ennek megfelelően tüntette fel adószámát. Az eladó az ingatlanok értékesítésére az általános szabályoktól eltérő adózási módot választotta, ezért az ingatlan eladásáról fordított adós számlát kellett volna kiállítania, de nem ez történt. A számlán az ingatlant vásárló egyéni vállalkozó neve alatt az adóazonosító jele szerepelt, mintha magánszemély lenne, és ennek megfelelően egyenes adózással állította ki a számlát az eladó.

A Komárom-Esztergom megyei adóellenőrök megállapították, hogy az ügyletről fordított adózással kellett volna kiállítani a számlát. A szerződésből kiderült, hogy a vevő egyéni vállalkozóként vásárolta meg az ingatlant, ezért az adózó jogosan vonta le a rá áthárított áfát, de az összeget szerepeltetnie kellett volna fizetendő adóként is.

 Az ingatlan vásárlásával kapcsolatban nem csak adókülönbözetet állapított meg a NAV, hanem adóbírságot is kiszabott.

A számla befogadása előtt érdemes a NAV holnapján lekérdezni az értékesítő, bérbeadó adatait, ahol ellenőrizhető az ingatlan értékesítésre, bérbeadásra vonatkozó adókötelessé tétel választása.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra