Cégtelefon használata egyéni vállalkozásban

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az „önfoglalkoztató” egyéni vállalkozó és a cégtelefon magáncélú használata

A  cégtelefonok magáncélú használatával összefüggõ adókötelezettségrõl szóló PM és APEH tájékoztató 1.1.   pontjának utolsó mondata vonatkozik azokra az egyéni vállalkozókra, akik nem foglalkoztatnak alkalmazottat.

 „Az „önfoglalkoztató” egyéni vállalkozót ilyen adókötelezettség nem terheli, mivel önmagával szemben nem kifizetõ, és esetében a törvény a telefonszolgáltatás magáncélú használatát vagy annak lehetõségét nem határozza meg adóztatható körülményként (Szja törvény 16. § (4) bekezdés).”

 Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyéni vállalkozó a telefonszámláját automatikusan teljes összegben elszámolhatja költségként, mivel szükséges figyelembe vennie a Személyi jövedelemadó törvény költségelszámolásra vonatkozó  szabályait is.

 Az egyéni vállalkozói tevékenység a törvény 16. § (1) bekezdés alapján önálló tevékenységnek minõsül. Az önálló tevékenység költségelszámolására a  3. számú melléklet vonatkozik, amely az összevont adóalap megállapításához elszámolható költségekrõl rendelkezik.

 A melléklet elsõ mondata:  Költségként elszámolható kiadások - feltéve, hogy azok a felsorolásban említett kivételekkel, részben sem szolgálják a magánszemély személyes vagy családi szükségleteinek kielégítését - különösen a következõk: …

 A melléklet 11. pontja többek között a telefonköltségre, rádió-telefon költségre is vonatkozik, abban az esetben,  ha  a lakás és a telephely mûszakilag nem elkülönített, akkor a tevékenységgel arányosan lehet a kiadásokat figyelembe venni.

 A 16. § (4) bekezdés értelmében vállalkozói kivét többek között,   (az akár csak részben) a magánszemély személyes vagy családi szükségletének kielégítését szolgáló kiadás alapján elszámolt minden olyan vállalkozói költség, amelyet e törvénynek a vállalkozói költségek elszámolására vonatkozó rendelkezései nem nevesítenek

 Mindezeket a jogszabályokat figyelembe kell venni, mielõtt az egyéni vállalkozó úgy dönt, hogy a telefonszámlájának a teljes összegét figyelembe veszi költségként, hiszen a magáncélú használat ebben az esetben vállalkozói kivétnek minõsül.

Összefoglalásként megállapíthatjuk, hogy az egyéni vállalkozó a telefonszámláját olyan arányban számolhatja el költségként, amilyen arányban az a vállalkozása érdekében felmerült. 

Önadózó


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra