Célegyenesben az áfabevallási tervezetek kiajánlása

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: áfa bevallás, áfabevallási tervezet


Már a nyáron elindul az e-áfa tesztidőszak. Idén ősszel a havi bevallók már élesben tesztelhetik is a rendszert, mintegy 200 ezer vállalkozás november 12-étől elérheti online az októberi időszakra vonatkozó bevallási tervezetét. A sikeres debütálás nélkülözhetetlen szereplői lesznek a könyvelők, az adótanácsadók - mondta Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Hamarosan indul az áfabevallási tervezetek kiajánlásának a tesztüzeme, a cél az, hogy 2022-ben már a lehető legprofesszionálisabb szolgáltatást nyújtsa az adóhivatal, olyat, amely a vállalkozásoknak az egyszerűsítés mellett érdemi költségmegtakarítást is hoz - közölte Izer Norbert.

Magyarország az Európai Unióban az elsők között nyújt áfabevallás-kiajánlási szolgáltatást a vállalkozásoknak, amely az adóadminisztráció csökkentésének legfontosabb mérföldköve lehet egész Európában - jelentette ki a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

"Ez most a finomhangolás időszaka, lépésről-lépésre kell haladnunk ahhoz, hogy a vállalkozásoknak érdemi könnyebbséget és valódi hozzáadott értékű szolgáltatást nyújtsunk" - nyomatékosította Izer Norbert. Hozzátette, hogy a sikeres debütálás nélkülözhetetlen szereplői lesznek a könyvelők, az adótanácsadók, a fejlesztők és a vállalkozók. Segítségük, közreműködésük, rendszeres visszajelzésük révén 2022-ben érdemi bürokratikus tehercsökkentéssel számolhat már minden áfabevallás-benyújtására kötelezett vállalkozás - fűzte hozzá.

Kiemelte: amellett, hogy a tervezetek kiajánlása évente mintegy félmillió vállalkozásnak hoz könnyebbséget, versenyképességi szempontból is nagy előnyt jelent más országokkal szemben, és segítheti a gazdaság újraindítását is, hiszen az adó-adminisztráció csökkentésével, valamint a digitális átállás egyre erőteljesebbé válásával nemcsak időt, hanem pénzt is takaríthatnak meg a vállalkozások.  

Míg a 2010-es évek legnagyobb adóügyi újítása az e-szja volt, amellyel a családokat és a lakosságot már 2017-ben megszabadította a kormány a személyi jövedelemadó bevallás kitöltésének a nyűgétől, addig a 2020-as éveké az áfabevallási-tervezetek kiajánlása - hangsúlyozta Izer Norbert.

Elmondta: lényegesen nagyobb adathalmazt kell feldolgozni most, mint az e-szja-nál, az áfabevallási-tervezeteket ugyanis évi több mint négymilliárdnyi számla- és nyugtaadatból ajánlja ki az adóhivatal. Számos rendszer (mint például az online számla-, a pénztárgéprendszer) adatait kell úgy összeállítani, hogy a vállalkozó azt saját üzleti vagy számviteli döntésének megfelelően tudja jóváhagyni vagy módosítani. Ehhez pontos adatokra van szükség, ami az alfája és az ómegája is egyben a professzionális áfa-bevallási tervezetnek - jegyezte meg.

A lehető legmagasabb szintű bevallás-kiajánlási szolgáltatása nyújtása érdekében már a nyáron elindul az e-áfa tesztidőszak, amelynek fókuszában az adószakmával, fejlesztőkkel és a vállalkozásokkal történő közös munka áll. Idén ősszel a havi bevallók már élesben tesztelhetik is a rendszert, mintegy 200 ezer vállalkozás november 12-étől elérheti online az októberi időszakra vonatkozó bevallási tervezetét - ismertette Izer Norbert.

***

ÜGYVEZETŐK KÖNYVE 2021 

Vezető tisztségviselők jogállása, felelőssége, feladatai – 45 db üzleti szabályzattal, iratmintával. Garantáltan van benne legalább egy mondat, amely miatt változtatni fog cége működésén. Megrendelés: Önadózó Webáruház!

***

KISVÁLLALKOZÓK ÜGYVITELI KÉZIKÖNYVE

Vállalkozási formák ● Tevékenységi szabályok ● KATA adózás és alternatívái ● Könyvelés ● Számlázási szabályok ● E-ügyintézés ● GDPR  adatkezelés ● Információbiztonság ● Ez a könyv tartalmaz 48 db. vállalkozási megoldást, 74 db. adótippet, 92. db. ügyviteli jótanácsot. Egyszerre nyomdai könyv és e-book.  Szerző: Dr. Szabó Tibor - Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

ŐSTERMELŐK ÉS CSALÁDI GAZDASÁGOK KÉZIKÖNYVE

Tevékenységi szabályok, ügyvitel, adózás már a 2021-es új szabályok szerint – segédletekkel, iratmintákkal.  Egyszerre könyv és e-book. Ez a könyv tartalmaz 92 db. szervezési megoldást, 99 db adótippet, 17 db. ügyviteli jótanácsot, 5 db. szerződésmintát, TEÁOR besorolási segédeletet, adónaptárat. Szerző: Dr. Szabó Tibor - Megrendelés: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra