Célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot

SZJA

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: adóelőleg-nyilatkozat


A munkáltatók így tudják mielőbb figyelembe venni a munkavállalóknak járó kedvezményeket. Az adóból kedvezmény jár a gyermekes családoknak, az első házasoknak, illetve a bizonyos betegségekben szenvedőknek. Ettől az évtől a négy vagy több gyermeket nevelő anyák is kedvezményben részesülnek.

Az év első hónapjaiban több tízezren felejtik el igénybe venni az  adókedvezményeket, pedig az időben leadott nyilatkozatok nemcsak magasabb fizetést, hanem lényegesen kevesebb adminisztrációt is jelentenek - hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM)közleményben.

Kiemelték, célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatók mielőbb figyelembe vegyék a munkavállalóknak járó kedvezményeket.

Felidézik, hogy az adóból kedvezmény jár a gyermekes családoknak, az első házasoknak, illetve a bizonyos betegségekben szenvedőknek. Ettől az évtől a négy vagy több gyermeket nevelő anyák is kedvezményben részesülnek.

A legalább négygyermekes anyákat illető örökélet szja-mentességgel idén - a tárca számításai szerint - mintegy 40 ezer édesanya összességében 20 milliárd forintot spórol. 2020. január 1-től ugyanis azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe, és azokat saját háztartásukban nevelték a fizetésükből 15 százalékkal többet vihetnek haza - írják a közleményben.

Ismertetik, hogy a családi kedvezmény egy gyermek után 10 ezer forintot, a kétgyerekes családoknak 40 ezer forintot, a harmadik gyermektől gyermekenként 33 000 forint adómegtakarítást jelent. A családoknál maradó jelentős összeg ellenére a korábbi évek tapasztalata alapján több tízezren felejtenek el időben nyilatkozni. Ezt jól mutatja, hogy amíg 2019 áprilisában mintegy 740 ezer szülő érvényesített családi kedvezményt, addig tavaly januárban még csak 703 ezer.

A Pénzügyminisztérium hangsúlyozza, Magyarországon egyedülálló az első házasoknak járó adókedvezmény, amely havi ötezer forinttal segíti a házasságkötést követő két évben a frigyre lépőket.

Az idén havi 8050 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít.

A tárca számításai szerint összességében több mint egymillióan jogosultak adókedvezményre. A négygyermekes anyáknak, illetve a családi, az első házas és a személyi kedvezményre jogosultaknak tehát érdemes minél előbb leadni az adóelőleg-nyilatkozatot, így az adómentesség, illetve az adókedvezmény összegével már a januári fizetés is több lehet.

Azért se szerencsés a nyilatkozat kitöltését az utolsó pillanatra hagyni, mert az időben leadott nyilatkozatok nemcsak magasabb fizetést, hanem lényegesen kevesebb adminisztrációt is jelentenek. A fizetésből le nem vont adókedvezmény, illetve adómentesség összege majd 2021-ben az szja-bevallásban kérhető vissza, ám ehhez az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetet az érintetteknek kell kiegészíteni - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra