Családi kedvezmény érvényesítése egyedülállók családi pótlékának folyósítása esetén

SZJA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: családi kedvezmény, családi pótlék


Ha a családi kedvezményre több magánszemély jogosult, azok a kedvezményt közösen is igénybe vehetik. A családi kedvezmény közös igénybevétele az adóbevallásban független attól, hogy az adóelőleg megállapításánál mely jogosultnál történt annak figyelembe vétele

 2021/3. Adózási kérdés - Családi kedvezmény érvényesítése egyedülállók családi pótlékának folyósítása esetén
[a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 29/A. § (3) bekezdés a) pontja, 29/B. § (1a)-(1c) bekezdései]
Egy siket házaspárnak három gyermeke van, a családi pótlékot az édesanya kapja, mint egyedülálló szülő, aki fogyatékossági támogatásban részesül. Mindkét szülő munkaviszonyban dolgozik.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (a továbbiakban: Cst.) 7. § (1) bekezdés a) pontja alapján nevelési ellátásra jogosult a vér szerinti vagy örökbe fogadó szülő a saját háztartásában nevelt gyermekre tekintettel.

A családi pótlék mértékére vonatkozó szabályok a Cst. 11. §-a tartalmazza, eszerint a három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén a családi pótlék havi összege magasabb, gyermekenként 17 000 forint [Cst. 11. § (1) bekezdés f) pontja].

A Cst. 12. § (3) bekezdés b) pontja alapján a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából egyedülállónak kell tekinteni azt a szülőt, gyámot is, aki saját maga, illetve akinek a házastársa, élettársa vakok személyi járadékában vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Az Szja tv. 29/A. § (3) bekezdés a) pontja alapján a családi kedvezmény érvényesítésére jogosult az a magánszemély, aki a Cst. szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult, továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa.

Ez alapján a családi pótlékra jogosult feleség és a férje is jogosult a családi kedvezményre.

Ha a családi kedvezményre több magánszemély jogosult, azok a kedvezményt közösen is igénybe vehetik. A családi kedvezmény közös igénybevétele az adóbevallásban független attól, hogy az adóelőleg megállapításánál mely jogosultnál történt annak figyelembe vétele [Szja tv. 29/B. § (1a) és (1c) bekezdései].

Ilyen esetben tehát nem a családi kedvezmény megosztására kerül sor, így nem kell figyelemmel lenni az Szja tv. 29/B. § (1b) bekezdésében foglalt azon rendelkezésre, mely szerint azon jogosultsági hónapokra eső családi kedvezményre, amelyre vonatkozóan a jogosult vagy házastársa, élettársa a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát igénybe veszi, a megosztás nem alkalmazható. E rendelkezés második fordulata alapján egyébként nem kizárt a családi kedvezmény megosztása, ha a jogosult a Cst. 12. § (3) bekezdése alapján minősül egyedülállónak.

A családi kedvezményre jogosult házastársak a családi járulékkedvezményt is igénybe vehetik, hiszen a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény 34. § (3) bekezdése értelmében a családi járulékkedvezmény összege a biztosítottat megillető, az Szja tv. szerinti családi kedvezmény összegéből a biztosított által vagy az Szja tv. szerinti családi kedvezmény közös igénybevételére jogosult biztosítottak által közösen ténylegesen érvényesített családi kedvezménnyel csökkentett összeg 15 százaléka, de legfeljebb a társadalombiztosítási járulék vagy nyugdíjjárulék összege.

Ha tehát a feleség és a férj által érvényesített családi kedvezmény igénybevétele után marad a három gyermekre tekintettel igénybe vehető családi kedvezmény összegéből még nem érvényesített rész, akkor azt a jogosultak családi járulékkedvezményként igénybe vehetik a járulékalapot képező jövedelmüket terhelő 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék erejéig.

[NAV KI Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály ÜTF-1764/2021.]

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra