December 20-ig lehet eva-t választani, vagy kijelentkezni abból

Forrás: MTI

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerinti adózást december 20-ig választhatják az újonnan bejelentkező adózók, illetve eddig az időpontig lehet kijelentkezni is az eva alól. Azoknak, akik 2011-ben az eva szerint teljesítették adókötelezettségüket, és 2012-ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újabb bejelentkezést tenniük. Ugyancsak december 20-án jár le az adófeltöltés határideje is.

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a műhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerű teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

______________________________________________________________

Az eva szerinti adózást - többek között - a törvényi feltételeknek megfelelő egyéni vállalkozók, egyéni cégek, korlátolt felelősségű társaságok, ügyvédi irodák és betéti társaságok választhatják, legkésőbb december 20-ig. Az eva hatálya alá történő bejelentkezés ugyanezen időpontig írásban visszavonható.

2012-től az eva-körbe jelentkezés bevételi értékhatára 25 millióról 30 millió forintra emelkedett. További változás, hogy az eva kulcsa 30 százalékról 37 százalékra nőtt.

Azoknak, akik 2011-ben az eva szerint teljesítették adókötelezettségüket, és 2012-ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újabb bejelentkezést tenniük.

Ugyancsak december 20-án jár le az adófeltöltés határideje, azaz az evás adózóknak a december végéig a számlájukra érkező (vagy készpénzben felvett) összeg után is be kell fizetniük december 20-ig a bruttó bevétel 30 százalékos kulcsa után kiszámított adót.

Amennyiben a feltöltésnél az adózók rosszul becsülik meg a várható adó összegét, és ezért az adóhatóság az adóelőlegként megfizetett és a későbbiekben megállapított tényleges adó összegéhez képest 10 százalékot meghaladó eltérést tapasztal, úgy a különbözet 20 százalékával megegyező mértékű mulasztási bírságot róhat ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 90 százalékos adófeltöltés még nem von bírságot maga után.

Egyszerűsített vállalkozói adóból az idén október végéig 120 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, az összeg 7 százalékkal kisebb az előző év megfelelő időszakának adatánál.

Az első tíz havi adatok ismeretében kicsi a valószínűsége annak, hogy teljesül a Nemzetgazdasági Minisztérium lefelé módosított, 180,1 milliárd forintos idei eva-bevételi előirányzata, mivel a múlt év decemberében, az adófeltöltési kötelezettség nyomán, 53 milliárdot fizettek be az evás vállalkozások. Ezzel az összeggel számolva - ami az év eddigi folyamatainak ismeretében igen optimista verzió - 173 milliárd forintra jönne ki az evások által befizetett összeg az idén. Ez az előirányzathoz képest közel 10 százalékos elmaradás.

Nagyobb a valószínűsége annak, hogy decemberben is csak az előző év utolsó hónapjában megfizetett adó mintegy 93 százalékát utalják át az evások, így a költségvetés idei eva bevétele 170 milliárd forint körül alakulna, szemben a 180,1 milliárdos előirányzattal. (2009-ben még 182 milliárd forint eva bevétel folyt be az államkasszába.)

______________________________________________________________


ÖNADÓZÓ - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az egyes lapszámok felhívják a figyelmet aktuális feladatokra, lehetőségekre, értelmezik az adójogszabályokat, bemutatják az egyes adókötelezettségek szakszerű teljesítésének rendjét, felkészítik a szervezetet a jövőbeni adóellenőrzésre is. Előfizetési  díj  2012. évre most még 17.640,-Ft (1.470,-Ft/hó.) Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag.

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra