Deloitte: jelentős az érdeklődés az IFRS-re áttérés iránt

Forrás: MTI

Címkék: IFRS


Az áttérés elsődleges kiváltó oka továbbra is az anyavállalat ezirányú preferenciája, illetve a jogszabályi előírás. Egyre hangsúlyosabb szempont ugyanakkor a külföldi piacok felé nyitás szándéka vagy az üzleti partnerek elvárásainak való megfelelés is.

A cégek körében továbbra is jelentős az érdeklődés a nemzetközi pénzügyi beszámolási szabályokra (IFRS) áttérés iránt - közölte a Deloitte Magyarország
 
A felmérésben megkérdezett társaságok 36 százaléka jelezte, hogy már át is tért (a 2018-as adatok szerint 197 cég), vagy tervezi az áttérést a következő három éven belül. 
 
Veszprémi István, a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának partnere szerint az áttérés elsődleges kiváltó oka továbbra is az anyavállalat ezirányú preferenciája, illetve a jogszabályi előírás. Egyre hangsúlyosabb szempont ugyanakkor a külföldi piacok felé nyitás szándéka vagy az üzleti partnerek elvárásainak való megfelelés is. 

A felmérésből ugyanakkor az is jól látszik, hogy sok társaság, amely az anyavállalati elvárás miatt készít ugyan az IFRS-nek megfelelő jelentéscsomagot, nem tervezi az áttérést, mivel a jelenlegi "duál" beszámolási rendszere már évek óta bejáratottan és jól működik - tette hozzá. 

A felmérésből az is egyértelműen kitűnik, hogy az adózási hatások felmérése és kidolgozása továbbra is jelentős feladat az áttérő társaságok számára. A megkérdezettek 60 százaléka gondolja úgy, hogy a tervezett áttérést megelőzően szükséges lesz feltételes adómegállapítást, illetve állásfoglalást kérni az IFRS-hez kapcsolódó adószabályok tekintetében. 

A megkérdezettek közel fele szerint az áttéréshez szükséges felkészülésben mind adó, mind számviteli szempontból hiányosság észlelhető a társaságoknál. A Deloitte tapasztalatai szerint  e két aspektust érdemes egymással párhuzamosan felmérni és kezelni, hiszen például az adózási megfontolások hatással lehetnek bizonyos számviteli politikai döntésekre, és a specifikus adószabályok speciális, új analitikák kialakítását is szükségessé tehetik.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra