Deloitte: jelentős változásokat hoz az adókikerülés elleni direktíva a vállalkozások számára

ART

Nyomtatás

Az Európai Bizottság (EB) által 2016-ban kidolgozott ATAD által javasolt kamatlevonhatósági korlát az EBITDA-hoz, (adó és kamatfizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény) köti az adózási szempontból levonható kamat mértékét.

A nemzeti jogba az év végéig átültetendő adókikerülés elleni direktíva (ATAD) számos, a hazai vállalkozásokat is érintő módosítást tartalmaz, amelyek közül a legjelentősebb a kamatlevonhatósági szabályok változása - hívja fel a figyelmet a Deloitte. 
 
Az Európai Bizottság (EB) által 2016-ban kidolgozott ATAD által javasolt kamatlevonhatósági korlát az EBITDA-hoz, (adó és kamatfizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény) köti az adózási szempontból levonható kamat mértékét. Amennyiben az ATAD szabályait változatlan formában ültetik át a nemzeti jogba, a magyar társaságok 2019. január 1-jétől csak EBITDA-juk 30 százalékáig érvényesíthetik adózási szempontból az egyébként elszámolt kamatráfordításokat. A direktíva a pénzügyi intézményeknek fizetett kamat kapcsán elszámolt ráfordítást is bevonja a korlátozások körébe. 
  
Póczak Ferenc, a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának partnere szerint a hazai vállalatok számára jó hír lehet, hogy az ATAD számos mentességi jogcímet, illetve kedvezményt tartalmaz, a tagállamok döntenek arról, hogy ezeket alkalmazzák-e. 
  
Ilyen mentesség például, hogy a cégek az EBITDA mértékétől függetlenül adózási szempontból 3 millió euróig érvényesíthetik kamatköltségeiket, vagy a tagországok mentesíthetik azokat a kamatokat, amelyek 2016. június 17. előtti kölcsönszerződésekhez kapcsolódnak. Emellett a tagországok rendelkezhetnek úgy is, hogy pénzügyi vállalkozásokra nem vonatkozik a kamatlevonhatósági korlát. 
  
Magyarország által választott, várhatóan az őszi adócsomagból megismerhető mentességek és kedvezmények döntő fontosságúak lehetnek az egyes társaságok működésére és adózására nézve - hangsúlyozta a szakember.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra