Desk audit segíti a döntést az áfakiutalásoknál

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: áfa bevallás


Az áfa-visszaigényléseknél a koronavírus-járvány alatt vezette be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a kockázatosnak nem minősülő adózóknál a törvényi határidőnél lényegesen gyorsabb ügyintézést, hogy segítse a mikro-, kis- és középvállalkozásokat, támogassa a szektor likvidátásának fenntartását. Ekkortól indultak az ügyvitelt támogató desk audit eljárások.

Ez a differenciált kockázatelemzés alkalmas a rövid határidők betartására, a visszaélések hatékony kiszűrésére, és a kiutalási igények megalapozott és nyomon követhető elbírálására. A protokoll a járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet megszűnése után is megmaradt.

Egy desk audit eljárásban a NAV, óriási informatikai adatvagyonát felhasználva, az adózók gazdasági tevékenységének minden releváns információját elemzi. Az eljárás gyakorlatilag megegyezik egy „asztal mellőli ellenőrzéssel”, de nem kell az érintett adózót bevonni. A NAV valós időben elemzi a vizsgált adózó gazdasági tevékenységében rejlő kockázatokat, és azonosítja az esetleges adóelkerülő magatartásokat.

A desk audit segítségével már az elemzési szakaszban felfedezhetők – főleg az online számlaadatok és bevallások közötti eltérések alapján – olyan anomáliák, melyek többnyire tévedésre, adminisztratív mulasztásra vezethetők vissza. Az elemzők jelzik az eltéréseket, az adózók pedig legtöbbször ellenőrzés nélkül, támogató eljárásban, önként pótolják elmaradt kötelezettségeiket, javítják hibáikat. Ha az eltérés oka egy üzleti partnernél van, a kisebb hibák javítását a NAV ezeknek a szerződéses partnereknek is biztosítja.

Ha az adatok egyeznek, a NAV kiutalja a kért pénzösszeget, de ha a feltárt kockázat jelentős, ellenőrzést rendel el. Ha a számlakibocsátó partnereknél tár fel kockázatot, ott is támogató eljárást vagy ellenőrzést indít.

Az eljárás a jogkövető vállalkozásokat segíti, a szándékos adóelkerülőkkel szemben azonban a NAV továbbra is a jogszabályok szigorával lép fel.

A desk audit tehát egy olyan eszköz, amely az adózók mélyebb és részletesebb kockázatelemzésével célzottabbá teszi a NAV ellenőrzéseit. A kiutalási igényt tartalmazó bevallások elbírálása mindig dokumentált, a döntés transzparens és megalapozott.

A NAV 2020-ban mintegy 70 ezer, 2021-ben több mint 83 ezer, míg 2022-ben már 91 ezernél is több desk audit eljárást folytatott. Az évről évre növekvő adatok is alátámasztják, hogy ez az adózók közreműködése nélkül zajló, az ügymenetet jelentősen gyorsító eljárás egyaránt támogatja a gazdasági szereplők fizetőképességét és a központi költségvetés védelmét.

***

ÚJ MUNKAJOGI TÁJÉKOZTATÁSOK ÚTMUTATÓVAL 2023

Mi változott, hogyan, és mikortól kell alkalmazni? Kiadványunk tartalmazza a Munka törvénykönyve 2023-as módosításainak magyarázatát, és iratmintit. A legfontosabb, minden munkáltatót érintő változás, hogy 2023. január 1-től új munkavállaló felvétele esetére újra kell írni a munkáltatói tájékoztatásokat. Kiadványunk tartalmazza ennek letölthető, szerkeszthető mintáját is. További infók és megrendelés: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ 2023-RA AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk  könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2023 Cafetéria szabályzat 2023 Pénzmosás elleni szabályzat csomag 2023 GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,●  Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó WebáruhgázbanElőfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra