Drágulás és szigorúbb ellenőrzések jönnek a transzferár-szabályozásban

TAO

Nyomtatás
Forrás: EY

Címkék: transzferár


Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) helyett a Pénzügyminisztérium fogja az előzetes ármegállapítási eljárási (APA) kérelmeket elbírálni, és egy külön főosztályt is felállított az adóügyi, konkrét cégeket érintő nemzetközi koordinációra. Ez közvetlen és kézzelfogható hatással lesz a transzferárazással foglalkozó adóosztályokra.

Sosem tapasztalt bizonytalanság uralkodik a vállalatok körében a transzferárazás területén a nemzetközi adózásban bevezetett reformok és a koronavírus-járvány nyomán átalakuló üzleti működés miatt – derül ki az EY legfrissebb, csaknem 1000 adóvezető megkérdezésével készült globális felméréséből (2021 EY International Tax and Transfer Pricing). A terület hazánkban is kiemelt fontosságúvá vált, hiszen a Pénzügyminisztérium külön főosztályt állított fel az adóügyi, konkrét cégeket érintő nemzetközi koordinációra. A döntéshozók többsége költségemelkedésre és egyre szigorúbb hatósági ellenőrzésekre is számít a kapcsolt vállalkozások közötti árazásnál. 

Az EY kutatásában résztvevő szakemberek háromnegyede (76%) számára komoly kihívást jelent a nemzetközi adózásban világszerte bevezetett reformok mértéke és összetettsége, mint például a globális társasági minimumadóra irányuló kezdeményezés. Tízből hét számviteli vezető (71%) szerint a változások miatt nőni fognak a transzferárazáshoz kötődő költségek – nagy részük (30%) legalább tíz százalékos áremelkedésre számít a következő három évben. 

A döntéshozók 61 százaléka ezért két éven belül megváltoztatná a transzferárazási gyakorlatát. Ennek oka elsősorban az üzleti modell- (52%) vagy az ellátási lánc átalakulása (43%), a hibrid munkavégzés elterjedése (46%), illetve a fenntarthatósági és társadalmi (ESG) szempontok érvényesítése (36%). 

„Az adóhatóságok egyre átfogóbban ellenőrzik a több országban is tevékenykedő, multinacionális vállalatokat. Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) helyett a Pénzügyminisztérium fogja az előzetes ármegállapítási eljárási (APA) kérelmeket elbírálni, és egy külön főosztályt is felállított az adóügyi, konkrét cégeket érintő nemzetközi koordinációra. Ez közvetlen és kézzelfogható hatással lesz a transzferárazással foglalkozó adóosztályokra. A hibák, és ezáltal a súlyos pénzbüntetések elkerülése érdekében érdemes tapasztalt külső szakértőt is bevonni a folyamatba” – hangsúlyozta Lipták Zoltán, az EY adótanácsadási szolgáltatások részlegének partnere. 

A megkérdezett szakemberek egyetértenek abban, hogy a transzferárazás területén egyre gyakoribb és szigorúbb ellenőrzésekre lehet számítani világszerte. A kutatásban résztvevők 65 százaléka több vizsgálatra, 53 százaléka az iratok egyre alaposabb átnézésére is számít, míg 48 százalékuk ezen felül a nemzetközi üzletek és akár egész ellátási láncok részletbe menő ellenőrzését is elképzelhetőnek tartja.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra