Egy meghiúsult vagyonkimentés anatómiája

KKV

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az ingatlana eladásából származó 20 millió forintos bevételét – egy állítólagos tartozás fejében – átengedte volt cégtársának. Az engedményezési szerződés megkötésének körülményei azonban gyanússá váltak az adóhivatal számára, mivel az eljárás során kiderült, hogy a kedvezményezett cégtárs egyben az adózó élettársa. A bíróság megállapította a szerződés színleltségét.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése szerint egy budapesti vállalkozó a végrehajtás elől menekülve 20 millió forintot próbált korábbi cégtársának átengedni egy állítólagos tartozásra hivatkozva, aminek célja az adóhatóság kijátszása volt; a Fővárosi Ítélőtábla a közelmúltban semmisnek mondta ki a színlelt szerződést.
 
A NAV honlapján pénteken közzétett közlemény szerint a budapesti vállalkozó cége 100 millió forint adótartozást halmozott fel, amelynek csak töredéke folyt be az államkasszába a társaság vagyontárgyainak elárverezéséből. Ezért az adóhivatal a vállalkozót – a cég tartozásaiért teljes magánvagyonával felelő beltagként – a fennmaradó hátralék megfizetésére kötelezte.
 
A férfi megpróbálta "kimenteni" vagyonát a végrehajtási eljárás alól, és az ingatlana eladásából származó 20 millió forintos bevételét – egy állítólagos tartozás fejében – átengedte volt cégtársának. Az engedményezési szerződés megkötésének körülményei azonban gyanússá váltak az adóhivatal számára, mivel az eljárás során kiderült, hogy a kedvezményezett cégtárs egyben az adózó élettársa.
 
Az adóhatóság jogi útra terelte az ügyet és a bírósági eljárás során bebizonyosodott, hogy a budapesti férfinak és élettársának célja az adóhatóság kijátszása volt, az engedményezési szerződés megkötése kizárólag a végrehajtás meghiúsítására irányult. A Fővárosi Ítélőtábla ennek megfelelően a színlelt szerződést semmisnek mondta ki, az adóhivatal pedig a jogerős ítélet birtokában jogosulttá vált a bírói letétben lévő 20 millió forintra.
 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az ellenőrzési és végrehajtási eljárások során kiemelt figyelmet fordít a költségvetési érdekeket sértő vagyonkimentésekre, a színlelt szerződések kiszűrésére. Gyanút keltő körülmény például, ha az adózó közeli hozzátartozójával, vagy befolyása alatt álló gazdasági társasággal kötött jogügylettel ruházza át vagyonát, vagy azt elajándékozza, de az adóhatóság gyakran találkozik olyan esettel is, hogy az adós házastársi vagyonközösség megosztásáról szóló szerződés felmutatásával igyekszik szűkíteni a végrehajtható vagyont - tartalmazza a közlemény.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra