Egy taxis hogyan tud számlát adni és arról adatot szolgáltatni a NAV felé?

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: online számlázás


2020. július 1-jétől a taxisoknak is adatot kell szolgáltatni a NAV-hoz minden olyan számláról, amit egy másik belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak, belföldön teljesített ügyletről bocsátottak ki, függetlenül annak áthárított áfatartalmától.

Számlaadás

Egy taxisnak két esetben kell számlát kibocsátania:

  • ha szolgáltatását adóalany, vagy nem adóalany, de jogi személy veszi igénybe,
  • illetve, ha az utasa – magánszemélyként – számlát kér.

A taxisok (TEÁOR’08 49.32 szerinti taxis személyszállítási tevékenységet végzők) online pénztárgép használatára kötelezettek. Az általuk használt hordozható pénztárgépek azonban csak nyugtát tudnak kibocsátani, számla kiállítására nem alkalmasak. A taxisok tehát számlakibocsátási kötelezettségüknek vagy számlázó programmal, vagy kézi számlatömb használatával tudnak eleget tenni. (A számlával bizonylatolt ügylet ellenértékéről az online pénztárgéppel ne állítsanak ki nyugtát!)

Fontos változás, hogy 2020. július 1-jétől a számlán a szolgáltatást igénybe vevő belföldi adóalany adószámának első 8 számjegyét fel kell tüntetni!

Adatszolgáltatás

2020. július 1-jétől a taxisoknak is adatot kell szolgáltatni a NAV-hoz minden olyan számláról, amit egy másik belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak, belföldön teljesített ügyletről bocsátottak ki, függetlenül annak áthárított áfatartalmától. A számlaadat-szolgáltatást az Online Számla rendszerben (https://onlineszamla.nav.gov.hu) kell teljesíteni.

A számlázó programnak alkalmasnak kell lennie az új szabályok szerinti adatszolgáltatásra. A piacon számos olyan szoftver elérhető, ami képes a megfelelő adatszolgáltatásra, ilyen a NAV ingyenes Online Számlázó programja is, ami már mobilapplikációként is elérhető.

Kézi számlánál az adatokat az Online Számla rendszerben kézzel kell rögzíteni, a számla kibocsátását követő négy naptári napon belül. Ha a számlában az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja az 500 000 forintot, akkor ezt a számlakibocsátást követő naptári napon kell megtenni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra