Egy új uniós irányelv szerint kedvezményes áfa lehet a megújuló energiaforrásokon

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: Deloitte | Szerző: Deloitte

Az Európai Unió Tanácsa olyan irányelvet fogadott el, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy csökkentsék az áfa mértékét az olyan termékek és szolgáltatások esetében is, amelyek összhangban vannak az EU környezetvédelmi és egészségügyi politikájával. A jövőben így például a különböző gyógyszerészeti, egészségügyi termékek, könyvek, újságok, valamint digitális média mellett akár napelemek is részesülhetnek ebben a kedvezményben, azaz csökkentett áfa kulccsal vagy akár áfa mentesen értékesíthetők.

„Az irányelv alapvető célja a megújuló energiaforrások használatára való átállás támogatása, a kedvezményes áfakulcs alkalmazásával pedig a tagállamoknak lehetőségük nyílik ezen energiaforrások használatának az elősegítésére” – mondta el Bővíz Ferenc, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere. A fenti cél elérése érdekében az EU tagállamai tehát kedvezményes áfa kulcsot vezethetnek be a napelemek értékesítésére és telepítésére egyaránt, függetlenül attól, hogy lakóingatlanokon, vagy akár köz- és egyéb, közérdekű tevékenységekre használt épületeken kerül sor azok használatára. 

A módosítás szerint minden EU tagország maga dönthet arról, hogy ezekkel a klímavédelmi célkitűzésekkel összefüggésben alkalmazza-e az áfacsökkentést, és ha igen, milyen mértékben. Ennek értelmében Magyarország is dönthet úgy, hogy a jelenlegi 27% helyett 5 vagy akár 0% áfakulcsot alkalmaz a jövőben a napelemek értékesítésre és telepítésére vonatkozóan. 

„Energetikai szempontból érthető az Európai Unió Tanácsának döntése, mivel energiastratégiai és fenntarthatósági szempontból a háztartási méretű naperőművek jelentősen hozzájárulhatnak a célok mielőbbi eléréséhez” – magyarázza Pazsiczky Tamás, a Deloitte energetikai tanácsadás üzletágának igazgatója.  A 2020 óta hatályos magyar energiastratégia a lakossági háztartási méretű naperőművek esetén a 2018 év végi 172 MW szintről 2030-ra 800 MW célt tűzött ki. Ugyanakkor a lakosság napelemes rendszerek iránti igényét mutatja, hogy a hivatalos statisztikai adatok alapján 2021. év végére hazánkban a háztartási méretű naperőművek beépített teljesítménye már meghaladta az 1100 MW-ot is, ami a közelmúltban meghirdetett támogatási programok hatására még tovább fog emelkedni.

***

MUNKÁLTATÓI ADATKEZELÉS KÉZIKÖNYVE ÉS IRATMINTÁI

Kiadványunk a munkavállalók személyes adatainak jogszerű és bizalmas kezeléséhez ad gyakorlati segítséget és megoldásokat, ezzel kialakítható és fenntartható a jogszerű munkáltatói adatkezelés rendje. Kiadványunkkal a munkáltatók tesztelhetik, hogy eddigi gyakorlatuk és adatkezelésük biztonsági szintje mennyiben felel meg a hatályos jogi előírásoknak. ● Tartalom: A munka törvénykönyve adatkezelési szabályai ● Munkáltatók a GDPR hatálya alatt ● Munkaügyi-személyzeti nyilvántartás és adatkezelés ● A munkáltató által biztosított e-mail fiók, számítógép és mobiltelefon ellenőrzése ● Munkahelyi kamerás megfigyelés alkalmazásának feltételei ● A munkáltató kötelező adatkezelései ● Útmutató az iratminták alkalmazásához További infó és megrendeléés: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra