Egyéni vállalkozó átalakulása kft-vé - társasági adóban

TAO

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2019/9 | Szerző: Dr. Németh Nóra

Címkék: egyéni vállalkozó


Az egyéni vállalkozó által alapított korlátolt felelősségű társaságra vonatkozó új társasági adó rendelkezések

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény [a továbbiakban: Evectv.] 2019. július 10-ével egy új I/A. fejezettel egészült ki, amely „A gazdálkodó tevékenység egyszemélyes gazdasági társasági formában történő továbbfolytatása” címet viseli. Az új szabályok révén az egyéni vállalkozó már nem csak egyéni céget alapíthat, hanem lehetősége van arra, hogy tevékenysége folytatására „közvetlenül” egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot alapítson. A korlátolt felelősségű társaság alapításában az egyéni vállalkozón kívül más személy nem vehet részt [Evectv. 19/C. § (1) bekezdés].

A korlátolt felelősségű társaság alapítására az „általánosnál” szigorúbb előírások vonatkoznak, így például nem működhet előtársaságként, valamint annak bejegyzésétől számított öt éven keresztül az alapító egyéni vállalkozó nem lehet korlátlanul felelős tag gazdasági társaságban, nem létesíthet újabb egyéni vállalkozói jogviszonyt.

Ilyen korlátolt felelősségű társaság alapítását megelőzően az egyéni vállalkozó
-elvégzi az eszközök és kötelezettségek leltározását,
-meghatározza, hogy az egyéni vállalkozói minőségében szerzett, az egyéni vállalkozó adónyilvántartásában szereplő vagyontárgyak közül mely vagyontárgyak képezik az alapító egyéni vállalkozó vagyoni hozzájárulását és mely eszközöket és kötelezettségeket adja át az alapítandó korlátolt felelősségű társaságnak,
-elkészíti a korlátolt felelősségű társaság a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény [a továbbiakban: Szt.] 2/A. § (4a) bekezdése szerint összeállított nyitó mérleg-tervezetét, valamint
-gondoskodik a foglalkoztatottakkal kapcsolatos munkáltatói intézkedések előkészítéséről, a korlátolt felelősségű társaságnál történő továbbfoglalkoztatásról szóló tájékoztatásról [Evectv. 19/D. § (1) bekezdés].
 
Természetesen az egyéni vállalkozónak már korábban is volt, illetve jelenleg is van arra lehetősége, hogy egyéni vállalkozói tevékenységét megszüntesse; és azt követően hozzon létre egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot. Az új struktúra abból a szempontból előnyösebb viszont, hogy itt fennáll a jogelőd-jogutód viszony az egyéni vállalkozó és a korlátolt felelősségű társaság között az Evectv. 19/D. § (4) bekezdésében szabályozott módon. Éppen a jogelőd-jogutód viszony fennállása miatt volt szükséges a Tao. tv. módosítása.
 
2019. augusztus 23-i hatállyal módosul a Tao. tv. 16. § (5) bekezdése, az új szabály biztosítja, hogy az egyéni vállalkozó által a személyi jövedelemadó hatálya alatt keletkezett, és még fel nem használt veszteséggel (vagy annak arányos részével) az egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság is csökkentheti az adózás előtti eredményét a Tao. tv. 17. §-ában foglaltaknak megfelelően. A fel nem használt veszteség arányosítására akkor van szükség, ha az alapító nyilvántartásában feltüntetett összes eszköz nem kerül a társaság tulajdonába.
 
Bizonyos, egyéni vállalkozóként érvényesített kedvezmények (például: kisvállalkozói kedvezmény) folytatására is jogosult a társaság azzal, hogy a „figyelési időszakban” is meg kell felelni a Szja tv. előírásainak. Ellenkező esetben a társaság a korábban egyéni vállalkozóként érvényesített kedvezmény pótlékkal növelt összegének visszafizetésére köteles.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra