Elektronikus ügyintézés - változások

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Tájékoztató a 2008. évben használatos 08T180 számú „bejelentés és adóhatósági regisztrációs adatlap az adóügyek elektronikus intézéséhez” elnevezésû adatlapon jelölhetõ új képviselõi jogosultságokkal kapcsolatban

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu  M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu  

***

Az adózás rendjérõl szóló törvény 2008. január 1-jétõl hatályos rendelkezése értelmében az adóügyek elektronikus intézésében 2008-ban újdonságként jelentkezik több adóügy elektronikus intézésének lehetõsége. A törvény felhatalmazása alapján az adózó, illetve képviselõje – az Ügyfélkapun keresztül – elektronikus úton is benyújthatja az állami adóhatósághoz az általános, a nemleges és az együttes adóigazolás iránti, valamint a fizetési könnyítés iránti kérelmeit, valamint elektronikus úton is teljesítheti bejelentési és változásbejlentési kötelezettségét, továbbá elektronikus úton is lekérdezheti, letöltheti a bejelentési (változásbejelentési) kötelezettség alkalmával bejelentett és az adóhatóság által nyilvántartott adatokat. Az elõzõekben említett adóügyek elektronikus intézésének elõzetes feltétele az eljáró személy okmányirodai regisztrációja, továbbá abban az esetben, ha az adózó nevében állandó képviseleti joggal rendelkezõ személy jár el az említett adóügyek intézése során, akkor a képviseleti jogosultság bejelentése is szükséges az erre a célra szolgáló – kizárólag az APEH honlapjáról letölthetõ – 08T180 számú adatlapon.

Felhívjuk az okmányirodai regisztrációval rendelkezõ magánszemély adózók figyelmét, hogy a regisztrációjuk alapján az Ügyfélkapun keresztül saját adóügyeik elektronikus intézésre külön adóhatósági bejelentés nélkül is jogosultak.

Amennyiben az adózó nevében képviselõje jár el az adóügyek elektronikus intézése során, és a 08T180 számú adatlapot törvényes képviselõ, vagy az állami adóhatósághoz már bejelentett érvényes, valamennyi adóügy intézésére feljogosító állandó meghatalmazással rendelkezõ képviselõ nyújtja be, akkor az adózó nevében az új elektronikusan intézhetõ adóügyekre vonatkozó jogosultságot az adatlapon külön nem kell jelölni, jogosultsága ezekre az ügyekre külön jelölés nélkül is kiterjed.
Kizárólag abban az esetben kell az új elektronikusan intézhetõ adóügyekre vonatkozó képviseleti jogosultságot külön megjelölni az adatlap erre a célra szolgáló, „az adózótól kapott, az egyes adóügyek elektronikus úton történõ intézésére feljogosító állandó meghatalmazás, megbízás bejelentése” elnevezésû blokkjában, ha a képviselõ nem törvényes képviselõ, vagy nem rendelkezik az állami adóhatósághoz már bejelentett érvényes, valamennyi adóügy intézésére feljogosító állandó meghatalmazással. Abban az esetben tehát, ha a képviselõ az adatlapon jelenti be az egyes adóügyek elektronikus intézésére feljogosító állandó meghatalmazását, megbízását, akkor az új elektronikusan intézhetõ adóügyekre vonatkozó jogosultságukat az adatlap említett, erre a célra szolgáló blokkjában külön jelölni kell.    

Az elektronikus bevallásra kötelezett, valamint az elektronikus bevallást önkéntesen választó, és az adókötelezettséget képviselõ útján teljesítõ adózók esetében a képviselõ már 2008. január 1-jét megelõzõen is bejelenthette a képviseleti jogosultságát az erre a célra rendszeresített 07T180 vagy 07T181 számú adatlapon. Az említett adatlapokat – továbbá a kizárólag változásbejelentésre szolgáló 07T183 számú adatlapot is – a 2008. évben a 08T180 számú adatlap váltja fel (vonja össze).
Abban az esetben, ha a képviselõ által korábban benyújtott 07T180 vagy 07T181 számú adatlap alapján jelenleg az általa képviselt adózó tekintetében nem valamennyi bevallás és adatszolgáltatás benyújtására jogosult, hanem külön jelölte egyes bevallások vagy adatszolgáltatások elektronikus benyújtására vonatkozó jogosultságát, akkor az új elektronikusan intézhetõ adóügyekre vonatkozó jogosultságukat a 08T180 számú adatlap fent említett blokkjában külön jelölni kell. Ebben az esetben a 08T180 számú adatlapot változásbejelentésként elektronikus úton nyújthatja be az adóhatósághoz.

Forrás: www.apeh.hu

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. 
Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra még 11.756,-Ft. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu  Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra