Eljárás, ha alanyi adómentes az EU más tagállamából szerez be terméket

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2019/06 | Szerző: Vira Sándor

Címkék: alanyi adómentesség


A beszerzőnek nem kell közösségi adószámot kérni a közösségből történő beszerzése okán. Mivel a közösségi adószámot nem mutatja fel, így a származási ország forgalmi adóját számítják fel számára. A felszámított adót nem lehet a származási országból visszatéríttetni az ELEKAFA nyomtatványon.

A beszerzőnek nem kell közösségi adószámot kérni a közösségből történő beszerzése okán. Mivel a közösségi adószámot nem mutatja fel, így a származási ország forgalmi adóját számítják fel számára. A felszámított adót nem lehet a származási országból visszatéríttetni az ELEKAFA nyomtatványon.

A beszerzés miatt belföldön nem keletkezik adófizetési kötelezettsége, áfa bevallás benyújtására nem kötelezett ezen ügylet miatt.
 
Ha egy adott évben az alanyi adómentes adóalany közösség másik tagállamából történő beszerzéseinek értéke meghaladja a 10.000 EUR-t, úgy közösségi adószámot kell kérnie azon vásárlása előtt amellyel meghaladná a 10.000 EUR határértéket. Azon beszerzés esetében amellyel meghaladja az értéket, és az adott éven belüli további beszerzések esetében, már nem járhat el alanyi adómentes minőségben az adóalany. A külföldi eladótól adómentes számlát kell kapnia a beszerzés során. Belföldön havi gyakorisággal kell áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot beadni. Az áfa bevallásban csak a közösségi beszerzés miatt fizetendő adó sorban lehet értéket szerepeltetni, adólevonásra nem jogosult.

Az alanyi adómentes adóalanynak joga van már a 10.000 EUR értékhatár átlépése előtt választani, hogy belföldön fizet adót közösségi beszerzésére tekintettel. Természetesen a választás teljes értelmetlenség, hiszen a magyar áfa a legmagasabb az EU-ban. Azonban ha ezzel a választásával mégis él, akkor ettől a következő két évben nem térhet el. Ekkor is havi bevallást és összesítő nyilatkozatot kell benyújtania azokban a hónapokban amikor közösségi beszerzése volt, levonási jogával ez esetben sem élhet.

Ha az alanyi adómentes adóalany a közösségbe irányuló és onnan igénybe vett szolgáltatása következtében kötelezően kért és kapott közösségi adószámát (lásd a továbbiakban) bemutatja az eladónak külföldön, és számára adómentesen értékesítik a terméket, úgy olyan módon kell eljárnia mintha választotta volna a közösségi beszerzésére a belföldi adókötelezettséget. Tárgyévben és az azt követő két évben, minden közösségi beszerzése belföldön fog adózni.

Az alanyi adómentes adóalanynak függetlenül attól, hogy nem lépte át a 10.000 EUR összeghatárt, új személygépkocsi vásárlása esetében belföldön kell adót fizetnie közösségi beszerzés címén a jármű értéke után, nyilván levonási jog nem illeti meg.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra