Elkészültek a 2013. évi számviteli szabályzat mintáink

Forrás: Önadózó

Címkék: számviteli politika, számviteli szabályzatok


A szabályzat minták (regisztráció) belépés után letölthetők az Önadózó Extra / Számviteli szabályzatok menüből. Az Önadózó Szerkesztősége által készített Számviteli Politika és Számviteli Szabályzat mintákhoz kapcsolódóan a következő tájékoztatást adjuk.

A Számviteli politika tartalmára a Számviteli törvény  14.§-a, elkészítésére és összeállítására a 150-151.§-ai vonatkoznak.  

Mintánk nem tartalmazza az önköltségszámítás rendjére vonatkozó belső szabályzatot, ez csak a nagyobb gazdálkodó szervezeteket terheli, (lásd: 14.§ /6/-/7/) elkészítése egyedi információkat és eljárásokat igényel.

A minták aktualizálása és a konkrét gazdálkodó szervezet sajátos igényei és működési feltételei szerint való kialakítása és elkészítése a felhasználó feladata és felelőssége.

A szabályzatok elsősorban a kisebb gazdálkodó szervezetek részére nyújtanak segítséget saját, „testre szabott”  szabályzatuk elkészítéséhez. Mivel a felhasználók számára mintaszabályzatot tudunk rendelkezésre bocsátani, ezért a gazdálkodó szervezet számviteli rendjére vonatkozó konkrét szabályokról magának a szervezetnek kell döntenie. A szabályzat-minták a Számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 2013. január 1. napjától hatályos rendelkezése alapján készültek.

A számviteli törvény által biztosított lehetőségek dőlt betűtípussal szerepelnek, a több lehetőség közötti választást kék színnel emeltük ki, míg az adott szabály opcionális alkalmazhatósági lehetőségét zöld színnel jelöltük. A nyítólapon és a láblécben a gazdasági társaság adatait kell feltüntetni.

A mintaszabályzat elkészítése során egyszerűsítésekkel éltünk, mert mintánk nem tartalmazza:
-    A külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepére vonatkozó speciális szabályokat.
-    A valós értékelés szabályait.
-    A tőzsdei ügyletek elszámolására vonatkozó (pl. swap ügylet) szabályokat.
-    Az összevont konszolidált beszámolóra vonatkozó szabályokat.
-    A sajátos beszámolási kötelezettségekre (előtársasági időszak, átalakulás, devizanemek közötti áttérés) szabályait

A Számviteli Politika
-    A 2. pontjában a „Beszámoló és könyvvezetési kötelezettség” fejezetben  a Beszámoló formájának meghatározása során elegendő arra a típusra vonatkozó szabályokat a szabályzatban benni hagyni, amelyet a gazdálkodó szervezet ténylegesen alkalmaz.
-    A 12. pontjában „Az eredménykimutatás felépítése és tartalma” fejezetben az egyes sorok tartalmi leírása, és azok sorszáma közül elég a választott eredménykimutatás-típusára (Összköltség, vagy Forgalmi költség) vonatkozóakat meghagyni (a többi törölhető).
-    A 13.pontjában a „Kiegészítő melléklet” fejezet általános részében a mutatószámokat igyekeztünk teljes körűen összegyűjteni, természetesen nem kötelező valamennyit alkalmazni, célszerű csak a választott mutatószámokra vonatkozó képletet a szabályzatban meghagyni.

A szabályzatok nem írásvédettek, azok szabadon bővíthetők, illetve az alkalmazni nem kívánt részek törölhetők.

Reméljük, hogy szabályzat mintákkal hasznos segítséget tudtunk nyújtani a saját számviteli politika elkészítéséhez.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra