Ellenőrzés lefolytatása lakásban

AIR

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Önadózó

Címkék: adóellenőrzés


A természetes személy lakásában az adóellenőr akkor jogosult az ellenőrzést lefolytatni, ha az adókötelezettség a lakással, mint vagyontárggyal kapcsolatos, vagy a jövedelem annak hasznosításából származik. A vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemély lakásában az adóhatóság tehát két esetben végezhet ellenőrzést:

• Ha az adókötelezettség a lakással mint vagyontárggyal kapcsolatos, akkor az adóhatóság alkalmazottjának meg kell tekintenie, hogy az adókötelezettség szempontjából a lakás meghatározott adatait a magánszemély a valóságnak megfelelően jelentette-e be. Ennek a helyi adók kivetése szempontjából van jelentősége. E feladatot a helyi önkormányzatok adóhatósági feladatokat ellátó szervének kell elvégeznie.
 
• A magánszemély lakását jövedelemszerzés céljából is felhasználhatja, pl. bérbe adhatja. A lakás bérbeadása adózási szempontból több adónemben bír jelentőséggel, pl. a személyi jövedelemadónál, illetve (üzletszerűség esetén) az általános forgalmi adónál. Ha a magánszemély lakását harmadik személy részére bérbe adja, a bérleti díj után személyi jövedelemadó kötelezettsége keletkezik. Az Szja tv. alapján a bérbeadásból származó bevétellel szemben költségeket lehet elszámolni. A költségelszámolás helyességét az adóhatóság ellenőrzi.
 
Az adóhatóság ellenőrzése során köteles a jogszabályok betartását ellenőrizni, feltárni az adóbevételi érdekeket sértő magatartásformákat, megállapítani az adófizetési kötelezettség teljesítésének elmulasztását. 

Az adóköteles bevételek eltitkolásának egyik formája az engedély vagy bejelentés nélkül folytatott gazdasági tevékenység, melyek feltárása az adóhatóság ellenőrzési irányelvének egyik célkitűzését képezi.

Ha az adóhatóság feltételezése szerint (akár, mert valamely tényből, körülményből erre a következtetésre jutott, akár pl. közérdekű bejelentésből származik az információ) az adott lakásban engedély nélkül adóköteles tevékenységet folytatnak az adóellenőr jogosult a lakásban az ellenőrzést lefolytatni és a vélelmezés felől a bizonyosságot megszerezni. 
 
Az Air. nem tesz különbséget a között, hogy a vizsgálat alá vont adózó tevékenységét külön e célra használt helyiségben - önálló telephely, műhely stb. - vagy saját, illetve harmadik személy által rendelkezésére bocsátott helyiségben végzi. Ezért a tevékenység folytatásának helyétől függetlenül ugyanazokat a szabályokat kell alkalmazni.
 
A törvény tehát rendezi a harmadik személyek tűrési kötelezettségét - ha a tulajdonukban lévő ingatlant más használja vállalkozási tevékenység céljára - azáltal, hogy a helyszíni ellenőrzés lefolytatásánál ugyanazokat a szabályokat kell alkalmazni velük szemben is, mint magánál az ellenőrzés alá vont adózónál. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra