Előleg és módosító számlák kezelése a gyakorlatban - és további írások az Önadózó áprilisi számában!

Forrás: Önadózó

A számlaadat-szolgáltatás legfontosabb tanulságai ● Előleg és módosító számlák kezelése a gyakorlatban ● Online számla adatszolgáltatás külföldi teljesítési hely esetén ● Összefonódási viszonyok a kkv-besorolás és egyéb szempontok alapján ● A telephely kérdése a nemzetközi adózásban ● IFRS 8 Működési szegmensek ● A tőkejövedelmek bevallása ● A kriptovalutákból származó jövedelem bevallása ● Külföldön dolgozó magánszemélyek adózása és járulékfizetése ● A foglalkoztatói közterhek alóli mentesség kiterjesztése ● A szakképzési hozzájárulási kötelezettség teljesítése 2021-től ● Változások a pénzmosás elleni szabályozásban – és a szolgáltatók teendői ● Előfizetés az Önadózó előfizetői csomagjára: 2021. 4-12. hóra 18.522,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

A SZÁMLAADAT-SZOLGÁLTATÁS LEGFONTOSABB TANULSÁGAI

Írásunk az adatszolgáltatással kapcsolatban elterjedt a hiedelmekkel próbál leszámolni és felvázolja a jogszabályi szempontból helyes értelmezést, valamint az adatszolgáltatásokkal – és ezzel párhuzamosan a számlakiállítással – kapcsolatos legfontosabb buktatókat. Az adatszolgáltatás minden vállalkozás számára egyfajta kötelezettséget jelent, ugyanakkor az is fontos, hogy az adatszolgáltatásban rejlő lehetőségeket a vállalkozások ki tudják használni, az esetlegesen elkövetett hibákból tudjanak tanulni. 

ELŐLEG ÉS MÓDOSÍTÓ SZÁMLÁK KEZELÉSE A GYAKORLATBAN

 Az idei évben is a számla adatszolgáltatási kötelezettség szabályainak változása felszínre hozott néhány olyan adózói gyakorlatot, melyeket a korábbi években alkalmaztak ugyan, de azok nem feleltethetőek meg az Áfa tv. vonatkozó rendelkezéseinek. E cikkben összefoglalom az előlegszámla, illetve korrekciós számla kiállításának legfontosabb szabályait kitérve a számla adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére is.

ONLINE SZÁMLA ADATSZOLGÁLTATÁS KÜLFÖLDI TELJESÍTÉSI HELYŰ TERMÉKÉRTÉKESÍTÉS ÉS SZOLGÁLTATÁSNYÚJTÁSA ESETÉN

Írásunk következtetése szerint akkor nem kell adatot szolgáltatni a kimenő számláról, ha az adott számlában másik tagállami forgalmi adót számítunk fel.  A harmadik országban teljesített ügyletek esetében a kiállított számláról mindenképpen adatot kell szolgáltatnunk.

ÖSSZEFONÓDÁSI VISZONYOK A KKV-BESOROLÁS ÉS EGYÉB SZEMPONTOK ALAPJÁN

Jelen cikk első részében a kkv besorolás szabályait mutatjuk be, utána pedig az egyes összefonódási viszonyokkal kapcsolatos fogalmak közötti fő különbségeket vázoljuk.

A TELEPHELY KÉRDÉSE A NEMZETKÖZI ADÓZÁSBAN 1. RÉSZ

A következő cikkünk a telephely kérdését járja körül. Bemutatjuk, hogy külföldi vállalkozások hazai adóztatása szempontjából milyen jelentősége van az adóegyezmények telephely fogalmának, az ahhoz kapcsolódó OECD Modellegyezmény Kommentárjában található magyarázatoknak, valamint a kapcsolódó hazai társasági adó szabályoknak. A cikk ismerteti az OECD Modellegyezmény 5. cikkének (Telephely) felépítését és a legfontosabb tényállásokat, amelyek telephely keletkezéséhez vezetnek. A gyakorlatban leginkább előforduló eseteket a Modellegyezmény Kommentárjából származó példák is illusztrálják. Mindezeken túl szó lesz az adóegyezmények telephely meghatározásának és a társasági adó törvény telephely fogalmának kapcsolatáról, valamint arról is, hogy mi a teendő abban az esetben, ha egy állammal Magyarország nem kötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt.

 IFRS 8 MŰKÖDÉSI SZEGMENSEK

A cikk a 2009. január 1-jétől hatályos IFRS 8 Működési szegmensek standard előírásait mutatja be a szegmensek kialakítására, meghatározásának módjára és a gazdálkodó közzétételi kötelezettségére vonatkozóan. A standardban meghatározott kritériumok alapján egy egyszerű gyakorlati példa alapján elvégezzük a szegmentációt, a működési szegmensek beszámolási szegmensekké való minősítését.

A TŐKEJÖVEDELMEK BEVALLÁSA

Cikkünk a tőkejövedelmek bevallására vonatkozó rendelkezéseket, illetve a bevallási nyomtatvánnyal összefüggő fontosabb tudnivalókat ismerteti.   

A KRIPTOVALUTÁKBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓKÖTELEZETTSÉGE ÉS BEVALLÁSA

Napjainkban szárnyal a kriptovaluták árfolyama, a volatilis, mindig nyitva lévő piac vonzó befektetési lehetőséget kínál a befektetők számára. Cikkünk a kriptovalutákal kapcsolatos ügyletek hatályos szabályok szerinti adókötelezettségét és bevallási tudnivalóit ismerteti.   

KÜLFÖLDÖN DOLGOZÓ MAGÁNSZEMÉLYEK ADÓZÁSA ÉS JÁRULÉKFIZETÉSE 2. RÉSZ - „HOME-OFFICE”-BAN MAGYARORSZÁGON, VAGY KÜLFÖLDÖN

Külföldi munkavégzés adó- és társadalombiztosítási szabályai gyakorlati alkalmazása tárgykörben cikksorozatunk második részét adjuk közre, melyben a „home-office” hatását vizsgáljuk a külföldi munkavégzéssel összefüggésben.

A FOGLALKOZTATÓI KÖZTERHEK ALÓLI MENTESSÉG KITERJESZTÉSE, ÉS AZ ÖNFOGLALKOZTATÓKRA VONATKOZÓ ÚJ KEDVEZMÉNYEK A VESZÉLYHELYZETBEN

Írásunkban bemutatjuk, hogy a pandémiás helyzet miatt 2020 novemberében hatályba lépett, a foglalkoztatás terheinek enyhítését célzó veszélyhelyzeti intézkedések hogyan bővülnek 2021 március hónapjára, és bemutatjuk azok érvényesítésének lehetőségeit.

A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁSI KÖTELEZETTSÉG TELJESÍTÉSE 2021-TŐL

A szakképzési hozzájárulásra, mint elkülönült, de annál fontosabb sajátos kötelezettségformára  vonatkozó előírások rendszere igen összetett, részletszabályaiban több témát ölel fel és még 2021 elején is sok nyitott kérdést vet fel. Írásunkban bemutatjuk  legfontosabb szabályokat és újdonságokat, legfőképp a korábbi szakképzési hozzájárulási rendszerhez képest bekövetkezett eltéréseket.

VÁLTOZÁSOK A PÉNZMOSÁS ELLENI SZABÁLYOZÁSBAN – ÉS A SZOLGÁLTATÓK TEENDŐI

Ismertetjük a 2021. február 2-án kihirdetett PM rendeleteket, bemutatjuk, hogy ezek alapján mely pontokon kell a szolgáltatóknak a belső szabályzataikat módosítaniuk. Előfizetőink részére a módosítások végrehajtására mintákat is adunk. Kitérünk arra is, hogy mi a helyzet a hányatott sorsú tényleges tulajdonosi nyilvántartással és adatszolgálttatással.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra