Előzetes az Önadózó decemberi számából

Forrás: Önadózó

Koronavírusjárvány 2.0 – Összefoglaló a jogszabályváltozásokról ★ Az őszi adócsomag tervezett módosításai ★ Kreditinfók a 2020-as továbbképzési év zárásához ★ A recesszió hatása a transzferárazásra ★ A számviteli zárás gyakorlati kérdései ★ Egyéni vállalkozók év végi feladatai ★ A mezőgazdasági őstermelői tevékenység új működési formái ★ Az év végi ünnepségek, ajándékozások személyi jövedelemadó kötelezettsége ★ A havi adó- és járulékbevallás önellenőrzésének esetei, gyakorlati tudnivalók ★ Kinek jár 100%-os táppénz? ★ Munkaügyi teendők 2020 végén - Ha még nem előfizetőnk, fizessen elő most az Önadózó 2021-es előfizetői csomagjára: 2021. 1-12. hóra 24.696,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

KORONAVÍRUSJÁRVÁNY 2.0 – ÖSSZEFOGLALÓ A JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOKRÓL

Novemberre a koronavírus-járvány második hulláma újabb veszélyhelyzetet eredményezett és újabb szigorításokat követelt. Ismertetjük a hitelmoratórium meghosszabbításának szabályait, a gazdaságvédelmi intézkedéseket és a távmunkára vonatkozó új rendelkezéseket.  Összefoglaljuk a jogi személy szervezetek, gazdasági társaságok, alapítványok, egyesületek, társasházak működésére  vonatkozóan újonnan / ismételten bevezetett veszélyhelyzeti szabályokat is. 

AZ ŐSZI ADÓCSOMAG TERVEZETT MÓDOSÍTÁSAI

A jövő évi változásokra való jobb felkészülés jegyében írásunkban adónemenként összefoglaljuk az Országgyűlés elé 2020. október 13-án benyújtott őszi adócsomag, az egyes adótörvények módosításáról szóló T/13258. számú törvényjavaslat tervezett főbb módosításait. A változásokra következő számunkban visszatérünk.  

KREDITINFÓK  A 2020-AS TOVÁBBKÉPZÉSI ÉV ZÁRÁSÁHOZ

Mérlegképes könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók, adószakértők, ügyvédek  továbbképzési kötelezettségei 2020.  Nagy nyomatékkal ezúton hívjuk fel szakmai továbbképzésre kötelezett előfizetőink, olvasóink figyelmét, hogy december folyamán vegyék számba az ezévben gyűjtött továbbképzési kreditjeiket is. Most van itt ennek az ideje, egy hónap múlva már késő lesz pótolni a hiányokat. Írásunkban áttekintjük a pénzügyi, jogi szakképesítésekre vonatkozó továbbképzési szabályokat.  A mérlegképes könyvelőknek az év végéig - a tevékenységi engedély visszavonása terhével - 16 kreditet kell összegyűjteniük, a könyvvizsgálóknak, adótanácsadóknak, adószakértőknek   20-at.  Ügyvédeknek ebben az évben a koronavírus-járvány miatt 6 kreditet kell szerezniük, azzal, hogy a következő továbbképzési évben meg kell szerezniük a maradék 10-et is az általános megszerzendő 16 kreditpont mellett.   

A RECESSZIÓ HATÁSA A TRANSZFERÁRAZÁSRA

A dokumentáció összeállítása most nem rutinfeladat! * Milyen problémákat okoz az egyes módszerek alkalmazásánál ez a válság * Egyéb megfontolások, összefüggések * A COVID-19 hatása az APA-ra * Az adóhatóság felelőssége

A SZÁMVITELI ZÁRÁS GYAKORLATI KÉRDÉSEI

Tőkét érintő szabályok * Osztalék és osztalékelőleg * Passzív időbeli elhatárolás, kötelezettség vagy céltartalék * Halasztott bevételek feloldása * Céltartalék várható veszteségre is képezhető * Költségek, ráfordítások ellentételezésére szolgáló támogatások időbeli elhatárolása * Behajtási költségátalány * Közvetített szolgáltatás és alvállalkozói teljesítmény * Közüzemi számlák díjában anyagköltség és igénybevett szolgáltatás * Elengedett tartozások és követelések * Üzletág átruházás kapcsán realizált eredmény

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉV VÉGI FELADATAI

Az adóév vége előtt lehetősége van az egyéni vállalkozónak arra, hogy olyan gazdasági döntés(eke)t hozzon, mellyel az egyéni vállalkozásból származó jövedelmét optimalizálja. Ezen írás célja, hogy az adóév vége előtt felhívja az egyéni vállalkozók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, egyedi döntésekre.

A MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELŐI TEVÉKENYSÉG ÚJ MŰKÖDÉSI FORMÁI 

Átalakul a mezőgazdasági őstermelők és a családi gazdálkodók rendszere. A 2021. január 1-jén hatályba lépő új szabályokat a családi gazdaságokról szóló törvény tartalmazza. Az új keretrendszerben három, egymástól jól elkülöníthető működési forma közül választhatnak a termelők: maradhatnak őstermelők, alkothatnak őstermelők családi gazdaságát vagy akár családi mezőgazdasági társaságot is. A családi gazdálkodás, vagyis a családtagok részvételével, erőforrásaik közös felhasználásával és munkájuk eredménye által közös boldogulásuk érdekében végzett mező- és erdőgazdasági tevékenység, az utóbb említett két új kategória (őstermelők családi gazdasága, családi mezőgazdasági társaság) keretében valósulhat meg. Az új keretrendszerhez kapcsolódóan az egyes működési formák adózási és társadalombiztosítási szabályai is megváltoznak, amelyet a cikksorozatunk további részeiben fogunk bemutatni. Cikksorozatunk első részében a mezőgazdasági őstermelők, illetve az új típusú családi gazdaságok létrehozásának, működtetésének, valamint nyilvántartásának legfontosabb szabályait mutatjuk be.

AZ ÉV VÉGI ÜNNEPSÉGEK, AJÁNDÉKOZÁSOK SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ KÖTELEZETTSÉGE

Cikkünk a közelgő év végével kapcsolatos üzleti, céges rendezvények, illetve a különböző ajándék jellegű juttatások személyi jövedelemadó kötelezettségét vizsgálja. Az idei év különleges, hiszen a vírusveszély miatt a cégek jelentős hányada online formában tartja meg a különböző rendezvényeket, ezért új kérdések merülnek fel, melyekre cikkünkben adunk választ. 

A HAVI ADÓ- ÉS JÁRULÉKBEVALLÁS ÖNELLENŐRZÉSÉNEK ESETEI, GYAKORLATI TUDNIVALÓK 

Bármilyen figyelmesen is végezzük munkánkat, előfordulhat, hogy utólag módosítani szükséges a havi adó- és járulékbevallást. Ha lezárt időszakot követően észlelünk olyan hibát, ami a ’08-as bevallás adatain módosít, elengedhetetlen annak helyesbítése vagy önellenőrzése. Ebben a cikkben a két eljárás közti különbséget, és az önellenőrzések leggyakrabban előforduló esetein keresztül bemutatva, a gyakorlati kivitelezés módját ismerhetjük meg, valamint a havi adó-és járulékbevallással kapcsolatos, visszatérő problémák megoldásait tekintjük át.

KINEK JÁR 100%-OS TÁPPÉNZ?

A címben feltett kérdésre a rövid válasz: senkinek. Az utóbbi hetekben, hónapokban számtalan cikk jelent meg különböző portálokon, fórumokon, amelyek azzal foglalkoznak, milyen feltételeknek kell megfelelni azoknak a személyeknek, akik a munkavégzésükkel összefüggésben betegedtek meg COVID-19-ben vagy kerültek karanténba. Ezen írások rendre figyelmen kívül hagyják a hatályos jogszabályi rendelkezéseket, ezért jelen cikkünkben áttekintjük és részletesen elemezzük a táppénzre való jogosultsági feltételeket, megvilágítva, hogy mire van és mire nincs lehetőség a koronavírussal összefüggő megbetegedéseket tekintve.

MUNKAÜGYI TEENDŐK 2020 VÉGÉN

Már alig egy hónap van ebből az évből. Az évzáráshoz szokásos munkaügyi feladatok mellett jelen vannak munkánkban és magánéletünkben a koronavírus világjárvány okozta következmények és félelmek is. Az évzáróhoz kapcsolódó teendők mellett felhívjuk a figyelmet egy őszi jogszabályváltozásra is. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra