Előzetes az Önadózó decemberi számából - nagyon aktuális!

Forrás: Önadózó

Választási lehetőségek adónemek között és egyes adónemeken belül ● Évvégi teendők a társasági adóban ● Zárlati feladatok év végén ● Felkészülés a civil szervezetek zárására ● Egyéni vállalkozók és őstermelők év végi teendői ● Külföldi kiküldetés ● Év végi ajándékozások, ünnepségek – szja ● A megváltozott munkaképességű személyek ellátásai ● A kisadózó vállalkozók tételes adójának változó szabályai ● Munkaügyi teendők év végén ● Önadózó előfizetés 2023 -ra ajándékcsomaggal most még a régi áron 29.988,-Ft-ért https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Tekintse meg decemberi számunk gazdag tartalomjegyzékét:

VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉGEK ADÓNEMEK KÖZÖTT ÉS EGYES ADÓNEMEKEN BELÜL

Adózási szempontból december – fő szabály szerint – az egyes adónemek közötti és adónemeken belüli választás hónapja. Cikkemben a társaságok és egyéni vállalkozók számára az adótörvények által biztosított jövedelem-adózási módok feltételrendszere, a speciálisnak nevezhető adónemek főbb szabályai és a választás során mérlegelendő szempontok kerülnek ismertetésre. Kitérek az Áfa törvény szerinti választási lehetőségekre.

ÉVVÉGI TEENDŐK A TÁRSASÁGI ADÓBAN
  
A 2022-es évre is igaz az, hogy a feltöltési kötelezettség megszüntetése óta nincs olyan nagy horderejű, sok adózót érintő kötelezettség a társasági adó rendszerében, amelynek esedékessége az adóév utolsó hónapjára esne. Ennek ellenére az adóév végéhez mégis kapcsolódnak olyan teendők, amelyekre érdemes fokozottan figyelemmel lennie a társasági adóalanyoknak, így különösen a bizonyos adó- és adóalap-kedvezményeket érvényesíteni kívánó adózóknak, vagy az adóelőlegük terhére felajánlást tevőknek. Az alábbiakban az évvégi teendőkkel kapcsolatos fontosabb rendelkezéseket tekintjük át.  

ZÁRLATI FELADATOK ÉV VÉGÉN

E cikk keretében egy üzleti év zárásának kiemelt számviteli feladatait foglaljuk össze. Egy adott üzleti év zárásának kiemelt feladata – többek között – az időbeli elhatárolások elszámolása, az eszközök és kötelezettségek mérlegfordulónapi értékelése, a céltartalék-képzés és a beszámoló alátámasztásához a leltárak összeállítása.

FELKÉSZÜLÉS A CIVIL SZERVEZETEK ZÁRÁSÁRA

Jogszabályok  ● Az alapító okirat jelentősége ●Könyvvezetés  ●  Vállalkozási és cél szerinti tevékenységek ● Közhasznú jogállás - Közhasznú tevékenységek  ● Beszámolási formák ● Adományok, támogatások ● Feladatok a Társasági adó törvényből következően

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉS MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELŐK ÉV VÉGI TEENDŐI 

Ezen írás célja, hogy az adóév vége előtt felhívja az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, egyedi döntésekre. A régi kata megszűnése miatt a 2022. év különös volt az évközi változás miatt. Az évközben meghozott döntést nem biztos, hogy kötelező fenntartani a 2023. évre.

A BEL- ÉS KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉS A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ RENDSZERÉBEN II.

Cikkünk első részében a belföldi kiküldetés kapcsán felmerülő adókötelezettségeket mutattuk be. Az alábbiakban a külföldi kiküldetésre vonatkozó speciális szabályokat ismertetjük.

ÉV VÉGI AJÁNDÉKOZÁSOK, ÜNNEPSÉGEK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ RENDSZERÉBEN

Cikkünk a különböző, év végén szokásos ajándékozások, illetve az egyes ilyenkor megrendezésre kerülő rendezvények személyi jövedelemadó kötelezettségét mutatja be.

A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰ SZEMÉLYEK ELLÁTÁSAI

Cikkünkben a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira való jogosultság feltételrendszeréről, az ellátás megállapításával érintett hatóságok szervezeti rendszeréről, illetve az ellátások összegszerűségéről kívánunk részletes tájékoztatást nyújtani. 

A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÓK TÉTELES ADÓJÁNAK VÁLTOZÓ SZABÁLYAI

2022. szeptember 1-jétől hatályba lépett a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény (a továbbiakban: KATA tv.), mellyel kapcsolatban egy a közelmúltban kihirdetett veszélyhelyzeti kormányrendelet új, illetve módosuló szabályt tartalmaz. 

MUNKAÜGYI TEENDŐK ÉV VÉGÉN

Írásunk az év végén egyrészt a szokásosan és szükségszerűen visszatérő munkaügyi teendőkre hívja fel az Olvasó figyelmét. E körbe tartoznak a munkaidőkeret lejártával és a szabadságkiadással kapcsolatos munkaadói feladatok. És sajnos sok helyütt először a mostani esztendő vége felé közeledve meg kell oldani egy új problémát: az energiaáremelés számos foglalkoztatót kényszerhelyzet elé állít, és a működőképesség fenntartásához a munka megszervezésén is változtatni kell. Ehhez kínál jó apropót a távmunka módosított szabályozása.  

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra