Erdőkezelésbe adott erdőből származó jövedelem adózása a tulajdonosnál

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2019/09 | Szerző: Szabó Gábor

Címkék: erdőhasznosítás


Az erdőkezelésbe adott erdő esetén a bevételekkel az erdőkezelő rendelkezik és a tulajdonosokkal kötött megállapodásuknak megfelelően továbbítja feléjük az őket megillető részt.

A tulajdonosok erdőkezelőn ’keresztül’ érkezett bevételei adómentesek, azzal, hogy az erdőkezelésbe adás időtartama az 5 évet el kell, hogy érje [Szja tv. 1 számú melléklet 9.8.1. pontja].

Az erdőkezelőnél az adómentességi szabály nem alkalmazható, a tevékenységi formájának (gazdasági társaság, egyéni vállalkozó stb.) megfelelően kell az adókötelezettségeit teljesíteni. Az erdőkezelő nem tulajdonosa az általa kezelt erdőnek, ennek megfelelően az általa megszerzett bevételekre az őstermelőkre vonatkozó szabályokat sem alkalmazhatja.

Az erdőkezelő a tulajdonos javára, de a saját nevében értékesítheti a faanyagot, illetve az egyéb erdei haszonvételek gyakorlása során összeszedett terményt. Általános forgalmi adó szempontjából tehát nem kérdés, hogy az erdőkezelő lesz a számla kibocsátására kötelezett fél az értékesített faanyag és egyéb erdei haszonvételek tekintetében.

A tulajdonosok és az erdőkezelő viszonylatában a következő kijelentések tehetők:
●  Az erdőkezelő a tulajdonos felé nyújtott szolgáltatásáról (erdőkezelési díjról) köteles számlát kiállítani.

●  Az erdőkezelési szerződést abban a tekintetben is meg kell vizsgálni, hogy a tulajdonosok ellenérték fejében értékesítenek-e terméket, vagy nyújtanak-e szolgáltatást az erdőkezelő részére. Ha a szerződés ilyen elemet nem tartalmaz, akkor a tulajdonosoknak az erdőkezelő részére nem kell számlát vagy egyéb bizonylatot kiállítania.

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE SZOLGÁLTATÁSAIRA!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az adózás 2020-ben sem lesz egyszerűbb – de az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli  feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Előfizetőknek szabályzatok,- számviteli és GDPR szabályzat is (éves előfizetéssel!), segédletek, Fórum szolgáltatás, plusz 2x2 kredit, mérlegképes könyvelőknek, adótanácsadóknak, adószakértőknek. Előfizetési díj ebben az évben még 2020. 3-12. hóra: 19.950,-Ft. Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag. Elõfizetés: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra