Értékvesztés elszámolása

TAO

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: GYIK

Címkék: behajthatatlan követelés, értékvesztés


Melyik évben csökkenthető először az adóalap a követelés bekerülési értékének 20 százalékával, de legfeljebb a nyilvántartott értékvesztéssel?

Kérdés: Ha az adózó egy 365 napon túl lejárt esedékességű követelésére értékvesztést számol el, akkor a Tao. tv. 7. § (1) bekezdés n) pontja szerint melyik évben csökkentheti először az adóalapját a követelés bekerülési értékének 20 százalékával, de legfeljebb a nyilvántartott értékvesztéssel? Az értékvesztés elszámolásának és az adóalap-növelő tételként való figyelembe vételének adóévében vagy csak az azt követő adóévben?
 
Válasz: Behajthatatlanná váló követelés jogcímén az adózás előtti eredményt csökkenteni kizárólag abban az esetben lehet, ha egy korábbi adó-megállapítási időszakban ugyanerre a követelésre értékvesztés (illetve adóalap-növelés) került elszámolásra, tekintettel arra, hogy az adóalap-csökkentés korlátja a nyilvántartott értékvesztés.

Ugyanarra a követelésre tehát ugyanabban az évben a Tao. tv. 8. § (1) bekezdés gy) pontja és 7. § (1) bekezdés n) pontja nem alkalmazható. Az adózónak részletes nyilvántartást kell vezetnie éves bontásban, amelyből megállapítható, hogy egy adott követelés tekintetében melyik évben milyen korrekciós tétel alkalmazására került sor.
[a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 8. § (1) bekezdés gy) pont, 7. § (1) bekezdés n) pont, 4. § 4/a, pont, 4. § 26. pont, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 3. § (4) bekezdés 10. pont, (Szt.) 55. § (1) bekezdés]

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra