Értékvesztés elszámolása, az elszámolt értékvesztés visszaírása

Forrás: Önadózó 2012/12 | Szerző: Junkertné dr.Szűcs Zsuzsanna

Címkék: értékvesztés, követelések értékvesztése


A számviteli törvény 55. §-ának (1) bekezdése alapján a követelésekre értékvesztést kell elszámolni, ha azok megtérülése - a vevő, az adós minősítése alapján - bizonytalan. Az értékvesztés mértékére (nagyságára) utal a hivatkozott előírás azzal, hogy az értékvesztést a követelés könyv szerinti értéke és a követelés várhatóan megtérülő összege közötti - veszteség jellegű - különbözet összegében kell elszámolni.

A várhatóan megtérülő összeget pedig a mérlegkészítéskor (a társaság számviteli politikájában a mérlegkészítés időpontjaként meghatározott időpontban) rendelkezésre álló információk alapján kell  meghatározni.

A várhatóan megtérülő összeg meghatározására számos bizonytalansági tényező hat. A várhatóan megtérülő összeg és ebből következően az elszámolható értékvesztés összege becslés eredménye, amelynek helyessége csak a mérlegkészítéskor rendelkezésre álló információk összefüggésében vizsgálható, annak összegszerűsége nem minősíthető utólag, a mérlegkészítés időpontját követően bekövetkezett, illetve megismert tények, információk alapján.

A leírtak figyelembevétele mellett a várhatóan megtérülő összeg becslésénél kiemelt szerepe van annak, hogy az adott követelés behajtására (megtérülésére) milyen jogi lépéseket tett a társaság és e jogi lépésektől mit vár el a társaság, mennyiben fogják azok az adott követelés megtérülését elősegíteni.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha a jogosult társaság adott követelésnek (vagy a követelés egy részének) a megtérülését a foganatosított eljárás(ok) következtében esetleg már nem az eredeti kötelezettől várhatja, követelését miért az eredeti kötelezettel szembeni követelésként kell továbbra is kimutatnia? A kérdésre a válasz a számviteli előírásokból következik. A számviteli elszámolást, követeléskénti kimutatást, illetve annak megváltoztatását bizonylattal kell alátámasztani. Ebből eredően, amíg a szerződéses megállapodás(ok), illetve jogerős bírósági (hatósági) végzés(ek) a kötelezett személyét nem változtatja(ák) meg, nem módosítja(ák) azt, addig az adott követelés csak az eredeti kötelezettel szemben mutatható ki. Ez igaz akkor is, ha az adott követelés után - akár a követelés teljes összegében - értékvesztést számoltak el.

A vevőnként, az adósonként kisösszegű követelések könyvvitelben elkülönített csoportjára - a vevők, az adósok együttes minősítése alapján - az értékvesztés összege ezen követelések nyilvántartásba vételi értékének százalékában is meghatározható, egy összegben elszámolható, elkülönítetten kimutatható. Ez esetben a következő évi mérlegfordulónapi értékeléskor a vevőnként, adósonként kisösszegű követelések - hasonló módon megállapított - értékvesztésének összegét össze kell vetni az előző évi, ilyen jogcímen elszámolt értékvesztés összegével és a csoport szintjén mutatkozó különbözetet - előjelének megfelelően - a korábban elszámolt értékvesztést növelő értékvesztésként, illetve a korábban elszámolt értékvesztés visszaírásaként kell elszámolni.

Értékvesztés számviteli elszámolása:
            T 8662 Követelések elszámolt értékvesztése
                        K 315, 319, 329, 339 Követelések értékvesztése és annak visszaírása
Az Szt. 55. §-ának (3) bekezdése alapján a korábban elszámolt értékvesztést visszaírással akkor lehet csökkenteni, ha az adós, a vevő minősítése alapján a követelés várhatóan megtérülő összege jelentősen meghaladja a követelés könyv szerinti értékét.

Az elszámolt értékvesztés visszaírásának könyvelése:
            T 315, 319, 329, 339 Követelések értékvesztése és annak visszaírása
                        K 9662 Követelések visszaírt értékvesztése

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra