EVA: választom – maradok - kilépek

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Választani tudni kell: az EVA alanyok, a leendõ EVA alanyok, valamint az EVA alanyiság alól kilépni szándékozók számára egyaránt fontos határidõ következik – december 20-a.

Belépni szándékozók

 Az egyszerûsített vállalkozói adóról szóló  2002. évi XLIII. Törvény 10. § (1) bekezdés alapján az adóévet megelõzõ év december 1 - 20-ig lehet bejelenteni az állami adóhatóságnak, hogy az adóévben az EVA törvény alapján kívánja az  adóalany az adókötelezettségeit teljesíteni. Tehát aki 2007. január 01-tõl kezdõdõen szeretne az EVA szabályai szerint adózni, legkésõbb 2006. december 20-ig jelentheti be ezt a szándékát.

 
Kilépni akarók

 A törvény 10. § (3) bekezdése alapján  december 20-ig jelentheti be az EVA alany  az állami adóhatóságnak, hogy a következõ adóévben már nem az EVA törvény alapján fogja az  adókötelezettségeit teljesíteni.

A kilépésnél figyelembe kell venni, hogy a jelen szabályok alapján, a 3. § (3) bekezdés szerint az adóalanyiság megszûnésének adóévét követõ négy adóévre az adóalanyiság ismételten nem választható.

 
 Kilépni kötelesek

 A törvény 10. § (4) bekezdés alapján az adóalany köteles az elõzõekben említett,  kilépésére vonatkozó bejelentését megtenni, amennyiben december 20-án nem felel meg a törvény feltételeinek, vagy valamelyik adóhatóságnál – állami adóhatóság, vámhivatal, önkormányzati adóhatóság, Illetékhivatal -  nyilvántartott adótartozása van.

 
Amennyiben az adóhatóságnak az adózóra vonatkozóan EVA alanyiságot kizáró adata, információja van – például adótartozás – és az adózó nem jelentette be kilépési szándékát, a hivatal törli az adózót az EVA alanyiság alól.

 

 EVA alatt maradók

 
Ha az adóalany a kilépési szándékát december 20-ig nem jelenti be az adóhatóságnak, akkor a következõ adóévben automatikusan,  továbbra is EVA alany marad. Tehát azoknak az EVA alanyoknak, akik továbbra is EVA alanyok szeretnének maradni, semmilyen bejelentési kötelezettségük ebben a vonatkozásban nincs.


 
Nyomtatvány

 

Az EVA alanyiság választása, illetve annak  megszüntetése az alábbi nyomtatványok valamelyikének az adóhatóság felé,  2 példányban történõ benyújtásával  történhet:

 

ADATBEJELENTÕ LAP 06103  -  egyéni vállalkozók részére

AZ EGYSZERÛSÍTETT VÁLLALKOZÓI ADÓ HATÁLYA ALÁ TÖRTÉNÕ BEJELENTKEZÉSHEZ, VALAMINT AZ EVA TV. 10. § (3) vagy 10. § (4) BEKEZDÉSÉBEN FOGLALTAK ALAPJÁN TÖRTÉNÕ KIJELENTKEZÉSHEZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓK RÉSZÉ

 

ADATBEJELENTÕ LAP 06203    - társas vállalkozók részére

AZ EGYSZERÛSÍTETT VÁLLALKOZÓI ADÓ HATÁLYA ALÁ TÖRTÉNÕ BEJELENTKEZÉSHEZ, VALAMINT AZ EVA TV. 10. § (3) vagy 10. § (4) BEKEZDÉSÉBEN FOGLALTAK ALAPJÁN TÖRTÉNÕ KIJELENTKEZÉSHEZ TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE

Önadózó - a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra