EXIM: Gyármentő beruházási hitelprogram indul

KKV

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az EXIM  tájékoztatása szerint a piaci hiteleknél jóval kedvezőbb feltételeket kínáló konstrukció keretében a megcélzott iparvállalatok forinthitel esetén legfeljebb évi 5 százalék, míg euró alapú kölcsönök esetében legfeljebb évi 3,5 százalék kamat mellett juthatnak finanszírozási forráshoz az állami támogatásnak köszönhetően.

Összesen 100 milliárd forintos keretösszeggel indítja el a Gyármentő beruházási hitelprogramot 2023. január 1-én az EXIM Magyarország, az új támogatott hitelprogram célja a szankciók miatt kialakult energiaválság hatásainak kitett magyar termelő közép- és nagyvállalatok energiahatékonysági és megújuló energia-termelő beruházásainak rendkívül kedvezményes fix kamatozású hitellel történő finanszírozása 

Az EXIM  tájékoztatása szerint a piaci hiteleknél jóval kedvezőbb feltételeket kínáló konstrukció keretében a megcélzott iparvállalatok forinthitel esetén legfeljebb évi 5 százalék, míg euró alapú kölcsönök esetében legfeljebb évi 3,5 százalék kamat mellett juthatnak finanszírozási forráshoz az állami támogatásnak köszönhetően.

Közölték: közel 500 hazai közép- és nagyvállalat juthat kedvezményes hitelhez a kormány által meghirdetett hitelprogrammal. A termelőszférában tevékenykedő hazai vállalatokra szabott program célja, hogy kedvezményes beruházási hitelekkel ösztönözze az energiaválságnak különösen kitett, a magyar export növekedésében kulcsszerepet játszó termelő vállalatokat arra, hogy megújuló forrásokon alapuló energiatermelési és energiahatékonysági fejlesztésekbe ruházzanak be energiaköltségeik csökkentése és versenyképességük javítása érdekében.

Az EXIM új hitelprogramja kiegészíti a november elején elindított Gyármentő program 150 milliárd forintra tehető, vissza nem térítendő támogatását. Ezenkívül olyan vállalkozások is élhetnek a hitellehetőséggel, amennyiben megfelelnek a feltételeknek, amelyek nem részesülnek vissza nem térítendő támogatásban. Az elérhető maximális hitelösszeg - az igénybe vett állami támogatások jogcímétől függően - meghaladhatja a 2 milliárd forintot - írták.

A kedvezményes gyármentő hitel olyan hazai fejlesztéseket finanszíroz majd, ahol a hitelösszeg legalább 50 százalékban megújulóenergia-termelés, és/vagy energiahatékonyságot megvalósító beruházások finanszírozását szolgálja. A beruházáshoz kapcsolódó egyéb - technológiakorszerűsítő vagy kapacitásbővítő - beruházás is finanszírozható lesz, de maximum a teljes hitelösszeg 50 százalékáig. A hitelprogramban olyan magyar nagy- vagy középvállalatok lesznek finanszírozhatók, amelyek devizabelföldi gazdálkodó szervezetnek minősülnek, és tevékenységük a programban meghatározott ágazatok egyikébe tartozik, a válságban való érintettségüket pedig nyilatkozat formájában igazolják. A jelentkezések befogadásának alapja a finanszírozni kívánt beruházási célhoz kapcsolódó tevékenység.

A hitelprogramban az energiahatékonysági és megújulóenergia-beruházások esetében nincs önerő követelmény, míg a kapacitásnövelő, technológiakorszerűsítő beruházások esetében gépek, berendezések vásárlásakor a beruházás nettó bekerülési értékének minimum 10 százalékát kell önerőből finanszírozni, egyéb esetben minimum 15 százalékát.

A hitel közvetlenül az EXIM Magyarországnál vagy azoknál a magyar hitelintézeteknél lesz igényelhető, amelyek részére az EXIM refinanszírozást biztosít.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra