Ezért érdemes járatni az Önadózót: januári számunkban összefoglaltuk az évnyítás teendőit, és minden adóváltozást

Forrás: Önadózó

Tekintse meg az Önadózó januári számának gazdag tartalomjegyzékét ● Munkáltatók, kifizetők év eleji teendői ● Munkavállalói nyilatkozatok év elején ● A számlázás digitalizációja ● Ingatlan bérbeadás áfa kérdései ● Különbözeti adózás – a személygépkocsi javítás áfája levonható ● Számviteli változások 2021-2022 ● Értékvesztés - IFRS ● Személyi jövedelemadó, KATA, és EKHO változások ● Járulék és szocho változások ● Adóeljárási változások 2021-2022 ● Munkaügyi feladatok az újév nyitányán ● Előfizetés az Önadózó csomagjára: 2022. 1-12. hóra most még 26.964,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

MUNKÁLTATÓK, KIFIZETŐK ÉV ELEJI TEENDŐI 

Leginkább a magánszemélyek 2021. évi adókötelezettségével összefüggésben sorakoznak e teendők.   Cikkünkben az adóév végét  követően felmerülő, alábbi munkáltatói/kifizetői feladatokat mutatjuk be: 1. éves összesített igazolás kiállítása a magánszemély részére a munkáltató/kifizető által az adóévben juttatott jövedelemről; 2. kontroll adatszolgáltatás teljesítése az adóhatóság részére.  3. Továbbá felhívjuk a figyelmet az idei évben tekintetében megváltozott adatszolgáltatási határidőkre.  Az idei évben a gyermeket nevelő családokat érintő adóvisszatérítés miatt a munkáltatóknak, kifizetőknek számos esetben a megszokott határidőnél csaknem 2 héttel korábban kell bizonyos adatszolgáltatási kötelezettségüket teljesítenie.

MUNKAVÁLLALÓI NYILATKOZATOK ÉV ELEJÉN

Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely kedvezmények esetén kell nyilatkozatot tenni és kitérünk a 2022-től érvényesíthető új kedvezmény, a 25 év alatti fiatalok kedvezményének szabályaira.

A SZÁMLÁZÁS DIGITALIZÁCIÓJA

Írásunkban a számlázás digitalizációjának folyamatát, a standardizáció szerepét, hasznát mutatja be különböző példákon keresztül. Megvizsgáljuk a számlázás nagyon sok területét, a számlázó programok hatékony és megfelelő működését. Majd egy kicsit a jövőbe tekintve megnézzük azokat a folyamatokat, amelyek hatással lesznek erre a digitalizációra. 

INGATLAN BÉRBEADÁS ÁFA KÉRDÉSEI

Az ingatlan fogalma ● Magánszemélyek ingatlan bérbeadása ● Az áfa-mentesség kérdése ● Kivételek az adómentesség alól ● Az ingatlan bérbeadás teljesítési időpontja ● Az ingatlan bérbeadásához kapcsolódó rezsiköltségek ● Az Európai Bíróság C-42/14. számú ügye – a rezsiköltség mint járulékos költség ● Ingatlan, mint tárgyi eszköz áfájának levonhatósága ● 
Bérelt ingatlan átalakítása ● Elszámolás a bérleti szerződés megszűnésekor

KÜLÖNBÖZETI ADÓZÁS – A SZEMÉLYGÉPKOCSI JAVÍTÁS ÁFÁJA LEVONHATÓ

A használtcikk kereskedők az értékesítést megelőzően gyakran kisebb javításoknak vetik alá az árukészletüket képező személygépkocsikat, ezzel is növelve az általuk elérhető árrés összegét. A kereskedők ehhez a munkához alkatrészeket vásárolnak, és más vállalkozók szolgáltatásait veszik igénybe.

SZÁMVITELI VÁLTOZÁSOK 2021-2022

Ismertetjük a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 2022. január 1-től hatályos módosítását, amelyet az egyes adótörvények módosításáról szóló 2021. évi LXIX. törvény tartalmaz. Ismertetjük a számviteli beszámoló ismételt közzétételét érintő változásokat is. 

ÉRTÉKVESZTÉSKÉPZÉS AZ IFRS9 PÉNZÜGYI INSTRUMENTUMOK STANDARD SZERINT: A VÁRHATÓ HITELEZÉSI VESZTESÉG MODELL

Az IFRS 9 Pénzügyi instrumentumok – a korábbi szabályozáshoz, az IAS 39-hez képest - a pénzügyi eszközök értékvesztésének elszámolása tekintetében jelentős változást hozott, alapvetően megváltoztatta az értékvesztés elszámolásának szemléletmódját, azáltal, hogy a múltra alapozott értékvesztés helyett a jövőbeni eseményekből vezeti le az értékvesztést. A cikkben bemutatásra kerül az IFRS 9 értékvesztés modellje, illetve egyszerű példán keresztül a várható hitelezési veszteség elszámolásának logikája.

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, KATA, ÉS EKHO VÁLTOZÁSOK 

Több törvény módosította 2021-ben is az adótörvényeket és a módosítások közül több 2022. január 1-jével lép hatályba. Írásunk ezen változásokat foglalja össze, melyek közül kiemelkedik az átalányadózó egyéni vállalkozók szabályrendszerének kedvező változása, a 25 év alatti fiatalok kedvezménye pedig a fiatalok meghatározott jövedelmeit teszi adómentessé adóévenként legfeljebb a jogosultsági hónapok és a bruttó átlagkereset szorzatáig.  

JÁRULÉK ÉS SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2022. JANUÁR 1-TŐL

Cikkünkben ismertetjük azokat a társadalombiztosítási járulékot és szociális hozzájárulási adót érintő változásokat, amelyek 2022. január 1-jétől lépnek életbe, valamint kitérünk az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak körét érintő módosításokra is. Továbbá a 2021 őszi VKF megállapodással és a minimálbér emelésével összefüggésben hatályba lépő változások is részletezésre kerülnek.

ADÓELJÁRÁSI VÁLTOZÁSOK 2021-2022

Mozgalmas év volt a 2021. az adóeljárási rendelkezések vonatkozásában is, érdemes összefoglalni a 2022-ben is érvényes induló szabályokat. Több jogszabály változtatott az eddigi szabályokon. A változtatások egy része szakpolitikai indokú, míg másik részére a veszélyhelyzet miatt került sor. Jelen cikk a főbb módosításokat részletezi. 

MUNKAÜGYI FELADATOK AZ ÚJÉV NYITÁNYÁN

Átlépünk 2021-ről 2022-re, és a jelentkeznek az év eleji, már-már rutinnal teljesítendő feladatok. Hogyan kalkuláljunk újév napjától a minimálbérrel és a garantált bérminimummal?  A pénz mellett az idővel is foglalkoznunk kell. Egyrészt szükséges megállapítani a 2022-re járó szabadságot és kiadni az óévből esetlegesen megmaradt szabadságnapokat. Másrészt – különösen egyenlőtlen munkaidőbeosztás esetén – aktuális lehet az újévtől kezdődő munkaidőkeret munkaóráinak kiszámítása.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra