Felmérés: a munkáltatók további információt igényelnek a béren kívüli juttatásokról

SZJA

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: cafetéria, béren kívüli juttatások


A vállalkozások többsége úgy szeretné megtartani a béren kívüli juttatás elemeit, hogy az adóterheket ne hárítsa át a munkavállalókra, a felelős döntéshez azonban részletesebb információkat és útbaigazítást várnak.

A munkáltatók további információkat és útmutatást igényelnek ahhoz, hogy felelős döntést hozhassanak a béren kívüli juttatásokról a szabályok januárban életbe lépő változásai miatt - közölte az Edenred Magyarország szerdán reprezentatív felmérése alapján.
 
A 300 fő telefonos megkérdezésével készült felmérés alapján a vállalkozások többsége úgy szeretné megtartani a béren kívüli juttatás elemeit, hogy az adóterheket ne hárítsa át a munkavállalókra, a felelős döntéshez azonban részletesebb információkat és útbaigazítást várnak.
 
Az Edenred Magyarország adatai szerint a vállalkozások több mint kétharmada ad béren kívüli juttatásokat dolgozóinak, többségük, a válaszadók 54 százaléka nem Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) formájában. 
 
Arra a kérdésre, megtartják-e jövőre a kedvező adózási kategóriában egyedül meghagyott SZÉP-kártyán kívüli egyéb juttatási elemeket, a cégek harmada nem válaszolt. A válaszadók 45 százaléka a magasabb adóteher ellenére sem venné el ezeket a juttatásokat, részben vagy egészben megtartaná őket. 
 
A teljesen megtartók kétharmada tervez azzal, hogy jövőre is marad az idei juttatási szint, 15 százalék akár növelné is, és csupán 9 százalék hárítaná tovább az adóterhet, csökkentve a juttatások nettó összegét - közölte az Edenred Magyarország.
 
A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy egyetértés mutatkozott az adókedvezményt elvesztő cafetéria-elemek bérbe építéséről: a válaszadók 53 százaléka sem az egyéb juttatásokat, 34 százaléka a kedvezményesen juttatható 100 000 forint készpénzt sem integrálná a havi bérbe. 
 
Azon vállalatok közül, amelyeknek határozott elképzelésük van arról, hogy milyen hatása lesz a változásoknak a juttatási rendszerükre, 23 százalék mondta, hogy nem változtat a jelenlegi rendszerén, 7 százalék pedig új juttatási megoldásokat keres, a legtöbben, a válaszadók harmada tanácstalan a kérdésben. 
 
A SZÉP-kártyáknál jelentkező adóelőny ellenére a válaszadók kétharmada elzárkózik attól, hogy átálljon erre a juttatási formára, csupán 10 százalékuk tartotta egyáltalán lehetséges alternatívának a SZÉP-kártyát.
 
Egyelőre homályos a kép a béren kívüli juttatások jövőjéről, a munkáltatók további információkat és útmutatást igényelnek, hogy felelős döntést hozhassanak a szabályok januárral életbe lépő változásai miatt - írja közleményében az Edenred Magyarország.
 
Az Edenred vezető szerepet tölt be világviszonylatban a vállalatok, alkalmazottak és kereskedők közötti tranzakciós megoldások piacán, 2017-ben több mint 26 milliárd euró forgalmat generáló tevékenység 78 százaléka digitális formátumokon keresztül zajlott. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra