Felsőoktatási tanulmányok idejének szolgálati időként való elismerése

Forrás: Önadózó | Szerző: Bogdán Zsuzsanna

Ez a megállapodás kizárólag szolgálati idő szerzésére jogosít, nyugdíjalapot képező jövedelem szerzésére nem

Az öregségi nyugdíj megállapítása során szolgálati időnek minősül a felsőoktatási intézményben nappali képzésen folytatott tanulmányok ideje. Ez azonban csak az 1998. január 1-jét megelőző időszak tanulmányaira vonatkozik. Az 1997. december 31-ét követően folytatott felsőoktatási tanulmányokra nézve azonban lehetőség van megállapodás megkötésére, vagyis, ha valaki nappali rendszerű oktatás keretében felsőfokú tanulmányokat folytatott, ezen időszakot az öregségi nyugdíj megállapítása során akkor is el lehet ismertetni szolgálati időként, ha a tanulmányok folytatására 1997. után került sor, feltéve, hogy a kérdéses időszakra nézve az egykori tanuló megállapodást kötött. Ilyen megállapodás kötésére annak is lehetősége van, aki doktorandusz-képzésben vesz részt. Arra azonban figyelemmel kell lenni, hogy, ha valaki több képesítés megszerzése érdekében is folytatott nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat, akkor csak az egyik (hosszabb) képesítés megszerzéséhez szükséges időre köthető megállapodás.

Ez a megállapodás kizárólag szolgálati idő szerzésére jogosít, nyugdíjalapot képező jövedelem szerzésére nem. A járulékfizetés van,  de a megállapodást kötő félnek itt nincs lehetősége a járulékfizetés alapjának a meghatározására; az minden esetben a megállapodás megkötésének napján érvényes minimálbér lesz. A megállapodás időtartama alatt a minimálbér összegében bekövetkezett változást figyelembe kell venni, és a változást követő hónap 12. napjáig már a módosított összegű járulékot kell megfizetni.

A megállapodás alapján történő járulékfizetés ez esetben is történhet havonta, ha a megállapodás megkötésére még a tanulmányok folytatása alatt kerül sor. Az sem kizárt azonban, hogy az arra jogosult utólagosan, a tanulmányok befejezését követően kössön megállapodást a szolgálati idő szerzése érdekében. Ekkor a járulékfizetést egy összegben kell teljesíteni.

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 3-12. hónapra 20.580,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Ingyenes Jogsegély vonal: telefonon, e-mailben válaszolunk munkajogi, cégjogi kérdésére  + Online csomag: Számviteli szabályzatok, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek + Cégmenedzselés digitális lap elérése. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra