Feltörték az adóhivatal szervereit, 5 millió adózó adatait lopták el - Bulgáriában

Forrás: MTI

Címkék: információbiztonság


Hogy mik meg nem történnek az Európai Unióban! Személyi számok és személyigazolvány-számok, illetve más adatok kombinációjához jutottak hozzá az adóhivatal szervereit feltörők. Egy húszéves hacker. Az adóhatóság - az ottani - arra hivatkozik, hogy bűncselekmény áldozata. Az adatok annak ellenére jutottak ki a hivatal szervereiről, - mondja a hivatal - hogy mindent megtettek a rendszerek védelme érdekében. Hát, az információbiztonság már csak ilyen...

Megbírságolnák a bolgár adóhivatalt egy hackertámadás miatt
 
A személyes adatok védelmére hivatott bizottság Bulgáriában 5,1 millió levás (mintegy 2,5 millió euró) bírságot szabott ki az adóhivatalra, miután június végén egy hackertámadás során 5,1 millió adófizető adatait szerezték meg a hivataltól, az adóhivatal fellebbez a döntés ellen. A  bírság a maximálisan kiszabható összeg egynegyede.

Korábban a pénzügyminiszter azt mondta a bírságot az adóhivatal saját forrásaiból fizeti majd meg, nem az adófizetők pénzéből. A hivatal illetékesei pedig kilátásba helyezték, hogy a támadás végrehajtóitól próbálják megszerezni az összeget, akik ellen kártérítési pert indítanak.

A fellebbezésben az adóhatóság arra hivatkozik, hogy bűncselekmény áldozatai. Az adatok annak ellenére jutottak ki a hivatal szervereiről, hogy mindent megtettek a rendszerek védelme érdekében.

Az adóhatóság a jövő héttől teszi lehetővé az érintetteknek, hogy ellenőrizzék, milyen személyes adataikhoz juthatott hozzá a 20 éves hacker, illetve a támadásban a gyanú szerint részt vevő cég két vezetője, akik ellen büntetőeljárás folyik. A gyanúsítottak tagadják, hogy ők szervezték volna a támadást.

Az eddigi információk szerint személyi számok és személyigazolvány-számok, illetve más adatok kombinációjához jutottak hozzá az adóhivatal szervereit feltörők. 

Még júliusban a belügyminiszter azt közölte: a támadók egy orosz szerverről küldött elektronikus üzenetben értesítették tettükről a bolgár hírforrásokat. Az e-mailben a WikiLeaks kiszivárogtató oldalt alapító Julian Assange szabadon engedését követelték.

Vladislav Goranov pénzügyminiszter elmondta, hogy a kormány segítséget kért az Európai Unió kiberbiztonsági ügynökségétől. 

Egy bolgár kiberbiztonsági szakértő IT-Csernobilnak nevezte az eseményt, amelyhez hasonló először fordult elő Bulgáriában.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra