Foglalkoztatási jogviszonyok típusai – lehetőségek, feltételek - és további írások az Önadózó novemberi számában

Forrás: Önadózó

A bel- és külföldi kiküldetés szabályai ● Áfabevallás és a digitalizáció lehetőségei ● Csoportos adóalanyiság a forgalmi adózásban ● A csoportos társasági adóalanyiság feltételi, a csoporttagság előnyei ● Felkészülés a transzferár adatszolgáltatás teljesítésére ● Gondolatok a transzferár-ellenőrzésről ● A magyar-amerikai adóegyezmény felmondása és következményei ● Kreditinfók 2022 ● Az őstermelői tevékenységből származó jövedelem adózása ● Ingatlannal rendelkező betéti társaság végelszámolása ● Foglalkoztatási jogviszonyok típusai – lehetőségek, feltételek, közterhek ● Helyi iparűzési adó teendők a régi kata alanyiság megszűnése esetén ● Önadózó előfizetés 2023 -ra ajándékcsomaggal https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Tekintse meg az Önadózó novemberi számának gazdag tartalomjegyzékét!

A BEL- ÉS KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉS A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ SZABÁLYRENDSZERÉBEN

Cikkünk a kiküldetés kapcsán felmerülő adókötelezettségeket kívánja bemutatni, kitérve a belföldi és a külföldi kiküldetés különbségeire és a költségelszámolás, napidíjszámítás rendjére. 

ÁFABEVALLÁS ÉS A DIGITALIZÁCIÓ LEHETŐSÉGEI            

Áfa tekintetében jelentős digitalizációs fejlesztések zajlanak Magyarországon. Az online pénztárgép, számlaadat-szolgáltatás után a következő nagy változás az áfabevallást érinti. Az adóhivatal a kiajánlott áfabevallás tervezetet a tavalyi évben végül nem vezette be, azonban az adóhivatali kommunikációban megjelent egy új elem, az eÁfa M2M rendszer. Ez a rendszer nem az áfabevallás tervezet helyett, hanem mellett fog működni a közeljövőben.

CSOPORTOS ADÓALANYISÁG A FORGALMI ADÓZÁSBAN

Alapvetően azt a célt szolgálja a csoportos adóalanyiság, hogy ne keljen az általános forgalmi adó miatt többletforrást előteremteni a vállalkozásoknak így olcsóbb a működés finanszírozása, továbbá mivel a forgalmi adót nem kell megfizetni egymás között és a NAV felé sem kell utalni így a bankköltségek alacsonyabb szinten tarthatók, ami szintén csökkenti a működés költségeit.

A CSOPORTOS TÁRSASÁGI ADÓALANYISÁG FELTÉTELI, A CSOPORTTAGSÁG ELŐNYEI

Közeledik a november 20-i dátum, amely a társasági adóalanyok esetében a csoportos társasági adóalanyok létrehozatalára irányuló kérelem benyújtásának végső határideje. A már működő csoportokhoz is – főszabály szerint – ezen időpontig előterjesztett kérelmek alapján van lehetőség – a 2023. adóév kezdetével – csatlakozni. Az alábbiakban a csoporttagság feltételeit, a csoport létrejöttével kapcsolatos tudnivalókat mutatjuk be részletesen, kitérünk továbbá arra is, hogy milyen előnyökkel járhat a csoporttagság, vannak-e annak potenciális hátrányai. 

FELKÉSZÜLÉS A TRANSZFERÁR ADATSZOLGÁLTATÁS TELJESÍTÉSÉRE

2022.július 27-én közzétételre került a Magyar Közlönyben az esztendő legmarkánsabb adózási jogszabály változása , amely a transzferár területet érinti. Az elvárások úgy megsokasodtak, hogy késedelem nélkül meg kell kezdeni a felkészülést arra, hogy adóévet követően ezek teljesíthetőek legyenek. Alábbiakban rövid összefoglaló a közzétételt követő 30. napon hatályba lépett transzferár rendelkezésekről.

GONDOLATOK A TRANSZFERÁR-ELLENŐRZÉSRŐL

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az idei évben is kiemelt figyelmet fordít a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek transzferárainak ellenőrzésére. A terület évről évre nagyobb reflektorfényt kap az adóhatóság részéről. Ennek a legfőbb oka az, hogy a tranzakciók egyre összetettebbé és volumenüket tekintve is nagyobbá váltak. Ebből következik, hogy a kapcsolt vállalatok egymás közti gazdasági tevékenysége egyre nagyobb adókockázatot jelenthet. A helytelenül meghatározott transzferárak pedig végső soron az adóalap erodálásához, az állami adóbevételek csökkenéséhez vezethet. A szokásos piaci ár elvének történő megfelelés nem egyszerű feladat, egyaránt kihívások elé állítja az adózókat és az adóhatóságot is.

A MAGYAR-AMERIKAI ADÓEGYEZMÉNY FELMONDÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI 

Az adózásban jártas, nemzetközi adózás iránt érdeklődő szakemberek mostanában igen sok hírt hallhattak a magyar-amerikai adókapcsolatok alakulásáról. A száraz szakmai ismereteken túl az adózási témák között is izgalmas és fordulatokkal teli történetnek most egy olyan fejezetéhez érkeztünk, amelyre eddig nem volt példa a hazai „adótörténelemben”. 2022 nyarán az amerikai kormányzat felmondta a Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. A cikk a magyar-amerikai egyezményes viszonyok és adókapcsolatok áttekintésével próbálja feltárni ehhez a ritka, és mind gazdaságilag, mind politikailag jelentős lépésnek a hátterét, valamint elemezni a várható következményeket.

KREDITINFÓK  2022

Mérlegképes könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók, adószakértők továbbképzési kötelezettségei. Van még két hónap a 2022-es továbbképzési évből, amely idő alatt mindenki számba veheti az eddig teljesített kreditjeit és  pótolhatja is a hiányzókat. Írásunkban áttekintjük a pénzügyi, jogi szakképesítésekre vonatkozó, 2022-ben hatályos  továbbképzési szabályokat.  A mérlegképes könyvelőknek az év végéig - a tevékenységi engedély visszavonása terhével - 16 kreditet kell összegyűjteniük, a könyvvizsgálóknak, adótanácsadóknak, adószakértőknek 20-at. Az ügyvédeknek idén 16 kreditet kell teljesíteniük.

AZ ŐSTERMELŐI TEVÉKENYSÉGBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓZÁSA

Az őstermelőkre vonatkozó anyagi jogi szabályok 2021-es átalakítása óta a mezőgazdasági őstermelői tevékenység „önállóan”, mezőgazdasági őstermelőként, „közösen” őstermelők családi gazdasága keretében folytatható. Cikkünkben először az önállóan tevékenykedő őstermelőkre vonatkozó anyagi jogi és adózási szabályokat, majd a családi gazdaságokra vonatkozó speciális adózási szabályokat mutatjuk be. 

INGATLANNAL RENDELKEZŐ BETÉTI TÁRSASÁG VÉGELSZÁMOLÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ ADÓKÖTELEZETTSÉG MEGÁLLAPÍTÁSA - ESETTANULMÁNY

A KATA szabályok módosulása miatt 2022. augusztus 31-ig a KATA hatálya alá tartozó betéti társaságok, közkereseti társaságok egy része a jogutód nélküli megszűnés mellett döntött. Számos, a KATA adózást nem alkalmazó, de évek óta tevékenységet nem folytató Bt-k tulajdonosai is – csipkerózsika álmukból felébredve – a végelszámolás mellett döntöttek az elmúlt hetekben, hónapokban. A végelszámoláshoz kapcsolódó feladatokról előző lapszámunkban már tájékoztatást adtunk. Ugyanakkor érdemes górcső alá venni azt az esetet, amikor is a végelszámolás alá kerülő társaság hosszú évekkel ezelőtt vásárolt ingatlannal rendelkezik, ugyanis a 2018. év óta hatályos szabályozás a vagyonnövekményt a tulajdonosnál megadóztatja, még akkor is, ha annak realizálása nem valósul meg. A lehetőségeket, a részleteket vizsgáljuk meg egy példán keresztül.

FOGLALKOZTATÁSI JOGVISZONYOK TÍPUSAI – LEHETŐSÉGEK, FELTÉTELEK, KÖZTERHEK

Az évközi változástól eltekintve is szinte napi szinten felmerülő kérdés az, hogy egy adott vállalkozásban milyen jogviszonyban és közterhek megfizetésével lehet, illetve észszerű foglalkoztatni valakit, legyen az munkát vállaló természetes személy, a tulajdonos vagy akár az ügyvezető. „Volt Katások” esetében a leggyakrabban felmerülő kérdés az, hogy miként tudnak pénzhez jutni a vállalkozásból. Ez teljesen érthető, hiszen az addig megszokott, rendkívül egyszerű jövedelem felvétele már nem lehetséges a társas vállalkozások esetében, hiszen szeptembertől teljesen más szabályoknak kell megfelelni. Előfordulhat, hogy a tervezés hosszabb folyamat, ezért ezzel a cikkel a gyakran előforduló jogviszonyokban történő foglalkoztatás feltételeinek, lehetőségeinek és a fizetendő közterhek mértékének általános bemutatásával szeretném segíteni a választást.

HELYI IPARŰZÉSI ADÓ TEENDŐK A RÉGI KATA ALANYISÁG MEGSZŰNÉSE ESETÉN

Jelen írásunk a régi kata-alanyok ezen adózási jogállása alatti, illetve azt követően az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetéséhez (egyéb okból való megszűnéséhez), valamint a jogi személy és egyéb szervezet végelszámolással való megszűnéséhez kapcsolódó iparűzési adóbeli feladatokat ismerteti. Az adózói eljárási kötelezettségek jogszerű teljesítéséhez kívánunk a releváns jogszabályhelyek magyarázatával, logikai értelmezésével gyakorlati támpontokat nyújtani.      

***

Ónadózó előifzetés 2023-ig  - ajándékcsomaggal!

Fizessen elő az Önadózó 2023. évi csomagjára és az alábbi e-könyveket adjuk ajándékba!

1. Foglalkoztatás megbízási, vállalkozási jogviszonyokban – Kata után  e-könyv

2.  Pénzmosás elleni szabályzat csomag 2023 (mérlegképes könyvelők, adótanácsadók, adószakértők, ingatlanforgalmazók, székhelyszolgáltatók, árukereskedők részére) Változott az ügyfél-átvilágítási adatlap is!

3. A devizás könyvvezetés alapjai e-könyv

4. Bevezetés a transzferárazásba e-könyv

5. A munkáltatói adatkezelés kézikönyve és iratmintái 

(A link a Webáruházra mutat, de Önadózó 2023 évi előfizetőknek ingynesen küldjük)

Előfizertési dí 1 évre papírlapaon: 29.988,-Ft.

***

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek! Velünk  könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó adó- és számviteli szaklap - gazdag online szolgáltatásokkal. Előfizetés: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Előfizetőink részére a következő szolgáltatásokat és kedvezményeket biztosítjuk:

● Önadózó újsághavonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. 

● 2 Adótanácsadói, adószakértői, okleveles adószakértői kredit  (szervezeti kredit) az Önadózó Fórum tagság esetén. Regisztráció az Önadózó Fórum tagságra adótanácsadóknak, adószakértőknek, okleveles adószakértőknek: Önadózó Fiók / Saját adatok módosítása / Adótanácsadói, adószakértői kredit igazolása.

2 + 2 mérlegképes kredit: az Önadózó előfizetéssel még 2 kredit is jár az előfizetőnek, illetve  továbbképzésre kötelezett 3 mérlegképes könyvelő végzettségű alkalmazottjának (kiadványkredit). Az Önadózó Fórum tagságért további 2 mérlegképes kredit jár mérlegképes könyvelőknek is (szervezeti kredit).

2023. évi szabályzat minták előfizetőinknek ingyenesen:Számviteli politikai és szabályzatok, Pénzmosás elleni szabályzat, Cafetéria szabályzat, GDPR szabályzat kkv-knak, és könyvelőirodáknak.

● Önadózó Fórum: konzultációs szolgáltatásunk (Gyorskérdés), amelynek keretében előfizetőink online kérdést tehetnek fel és arra szakértőink válaszolnak áfa, társasági adó, szja, járulékok és tb., art., számvitel, munkajog témakörben.

● Önadózó Online: igen gazdag online adatbázissal rendelkezünk, amelyben adónemenként, címkékkel és kulcsszavakkal kereshet. Segédletekkel, Iratmintákkal, ingyenes és kedvezményes e-könyvekkel állunk előfizetőink rendelkezésére.

● Önadózó Expressz Hírlevél:e-mialben hetente kétszer küldött adó- és számviteli hírlevelünk, aktuális információkkal, figyelemfelhívásokkal.

Előfizetés itt! www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ Önadózó Ügyfélszolgálat: bizton számíthat arra, hogy az előfizetéssel és a szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéseit megválaszoljuk, panaszait megoldjuk, észrevételeit meghallgatjuk. Ha késve, vagy hibásan kapja az újságot, mindenképpen pótoljuk, ha tévesen fizetne a számlánkra, a téves fizetést visszautaljuk, ha elvesztette a számláját, másolatot küldünk. Az előfizetés megrendelése esetén elektronikus  számlát küldünk. Előfizetése a számla kiegyenlítésével él.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra