Hat eljárást kezdeményezett az MNB könyvvizsgálók ellen november végéig

Forrás: MTI

Címkék: könyvvizsgáló


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén november végéig hat esetben kezdeményezett eljárást pénzügyi intézmények könyvvizsgálóival szemben a közfelügyeleti hatóságnál, két ügyben javasolta a kamarai fegyelmi eljárás felülvizsgálatát, és többször küldött figyelemfelhívó levelet könyvvizsgálóknak - közölte a jegybank hétfőn.

A tájékoztatás szerint a pénzügyi intézmények könyvvizsgálóinak tevékenysége feletti átfogó kontrollt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) könyvvizsgálói közfelügyeleti főosztálya (közfelügyeleti hatóság), a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és az MNB együttműködve gyakorolja.
 
A jegybank hangsúlyozta: fokozott figyelemmel kíséri a pénzügyi intézmények könyvvizsgálóinak és könyvvizsgáló cégeinek tevékenységét. A könyvvizsgálók alapvető védelmi funkciót töltenek be a pénzügyi intézmények működésében, ugyanis a számviteli beszámolók megbízhatóságának és hitelességének vizsgálata, illetve az év közben végzett folyamatos audit feladatok lehetővé teszik számukra a társaság működése során jelentkező problémák, hiányosságok korai észlelését.
   
Közölték, ha az MNB tudomására jut, hogy a könyvvizsgáló nem megfelelően végzi tevékenységét, akkor a kamaránál, illetve a közfelügyeleti hatóságnál fegyelmi, rendkívüli minőségellenőrzési eljárást kezdeményezhet, a minősítés felfüggesztését, visszavonását is javasolhatja, továbbá a könyvvizsgálati szolgáltatást igénybe vevők érdekét veszélyeztető helyzetre utaló kockázati jelzést is tehet.
 
A közlemény szerint a pénzügyi intézmények által megbízott könyvvizsgálóknak speciális tudáson alapuló minősítéssel kell rendelkezniük, amelynek odaítélési eljárását a közfelügyeleti hatóság folytatja le, de a minősítés megadásánál a jegybank egyetértési jogot gyakorol. Idén 78 kérelem elbírálásánál működött közre az MNB, ebből 66 esetben támogatta a minősítés odaítélését, 4 esetben hiánypótlást javasolt, további 8 könyvvizsgálónál pedig összeférhetetlenség, illetve jogszabályi feltételek hiánya miatt nem támogatta a pozitív elbírálást.
 
A jegybank a pénzügyi intézményeknél végzett helyszíni ellenőrzései során a teljes körű tényfeltárás érdekében a könyvvizsgálókat meghallgathatja, konzultációt kezdeményezhet velük. Emellett a hitelintézetek, befektetési szolgáltatók, illetve biztosítók könyvvizsgálói a jegybanknak külön kiegészítő jelentést is kötelesek készíteni, amely a működési kockázatokra vonatkozó információk hasznos forrása lehet - közölték.

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 10-12. hónapra 5.880,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2021, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2021, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra