Hatékonyságnövelés: a pénzügyi vezetők következő csatája

Forrás: Accenture

A felsővezetők csak kevesebb, mint fele gondolja úgy, hogy a vállalat pénzügyi szervezeti egység vezetője erős kézzel kontrollálja a pénzügyi tervek követését. Szintén csupán 45 százalékuk állítja, hogy a pénzügy megfelelően együttműködik az egyéb szervezeti funkciókkal. A gazdasági nehézségek megjelenésével a válaszadó pénzügyi szervezeti egység vezetők 54 százaléka állította, hogy dolgozik a belső képességek javításán.

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a műhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerű teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

______________________________________________________________

Hatékonyságnövelés: a pénzügyi vezetők következő csatája

Napjainkban a pénzügyi szervezetek elsősorban a vállalat költségcsökkentésére összpontosítanak, nem a növekedési lehetőségek kihasználására, derül ki az Accenture legújabb tanulmányából <http://www.accenture.com/Microsites/finance-mastery/Pages/index.aspx?c=mc_prposts_10000003&n=sm_1011> . A tanulmány arra világít rá, hogy a pénzügyi vezetők döntő többsége szerint szervezeteik nem rendelkeznek olyan legjobb gyakorlat alapú képességgel, amely elősegítené a valóban kiemelkedő szintű értékadást az üzleti oldal számára.

Az “Értékközvetítés: a pénzügyi szervezetek következő csatája” <http://www.accenture.com/Microsites/finance-mastery/Pages/index.aspx?c=mc_prposts_10000003&n=sm_1011>  (Delivering Value: The Next Battleground for the Finance Organization) című tanulmány szerint a pénzügyi/gazdasági vezetők és ügyvezető igazgatók csupán 34 százaléka állította, hogy pénzügyi szervezeteik részt vesznek a vállalat növekedési lehetőségeinek meghatározásában annak ellenére, hogy 79 százalékuk vallotta, hogy a vállalatuk életében a növekedésre való felkészítés kiemelt szerepet kéne, hogy kapjon.

Tovább elemezve a problémát: a felsővezetők 46, valamint a pénzügyi igazgatók 38 százaléka hangsúlyozta, hogy az elkövetkezendő években a pénzügyi szervezetek elsődleges prioritásai között kellene szerepelnie az olyan növekedés-orientált tevékenységeknek, mint pl. a piaci terjeszkedés támogatása. Mindeközben a jellemző fókusz évek óta a működési költségek csökkentése maradt. Ennek kapcsán a pénzügyi igazgatók 41 százaléka állította, hogy a legjobb stratégia a költségvisszaszorítási és a növekedési aktivitási mix lenne.

„A pénzügyi szervezetek 2008 óta folyamatosan a változások kereszttüzében élnek, és tökéletesre fejlesztett védekező politikát folytatnak. Most azonban eljött az idő, hogy a vállalatok felkészüljenek a jövő kihívásaira és megalapozzák a növekedési lehetőségeiket a különböző piacokon és országrészekben“ - mondta Burián-Kozma Gábor, az Accenture tanácsadási üzletági igazgatója. - „Csak azok a pénzügyi szervezetek tudnak majd hozzájárulni a vállalat teljesítményéhez, amelyek össze tudják hangolni a vállalat növekedési terveit a megfelelő belső képességeikkel, miközben évről-évre képesek elérni a pénzügyi gazdálkodási céljaikat.“

A tanulmány kimutatta, hogy a pénzügyi vezetők többsége szerint a pénzügyi szervezetek zöme nem alkalmaz legjobb gyakorlat alapú módszereket, hogy támogassa a vállalat magasabb szintre emelését. Az Accenture három fő szolgáltatási tevékenysége révén is segítheti ügyfeleit a növekedési lehetőségeik jobb kihasználásában, a nemzetközi legjobb gyakorlatok (best practice) alapján: tanácsadási, technológiai és outsourcing (kiszervezési) szolgáltatásokkal.

A tanulmány arra is rávilágított, hogy a válaszadó felsővezetők csak kevesebb, mint fele gondolja úgy, hogy a vállalat pénzügyi szervezeti egység vezetője erős kézzel kontrollálja a pénzügyi tervek követését. Szintén csupán 45 százalékuk állítja, hogy a pénzügy megfelelően együttműködik az egyéb szervezeti funkciókkal. A gazdasági nehézségek megjelenésével a válaszadó pénzügyi szervezeti egység vezetők 54 százaléka állította, hogy dolgozik a belső képességek javításán.

Közel minden harmadik felső szintű vezető szerint a pénzügyi vezetők számára komoly kihívást jelent azoknak a szükségtelen költségeknek a kezelése, amelyeket az állandóan változó szabályozási és gazdasági környezethez való alkalmazkodásra, mint például a rövidtávon szükséges képességek fejlesztésére költenek.

Egy vállalat belső működési hatékonyságának javítására az Accenture három program formát is javasol szolgáltatási portfóliója részeként:

1.        A klasszikus folyamat-újraszervezési (Business Process Reengineering) módszertan alapján történik a szervezetek működési képességeinek optimalizálása, amellyel a vállalatok jellemzően mintegy 8-15 százalékos költséghatékonyság-javulást érhetnek el. Ezeket a projekteket számos vállalat végrehajtotta az utóbbi években Magyarországon is, külső támogatással azonban további megtakarítás is realizálható a működési költségekben, már a projekt végrehajtásának évében. A BPR magába foglalja a folyamatok alapvető újragondolását és átalakítását annak érdekében, hogy a vállalatok rendkívüli teljesítményt és hatékonyságot érjenek el a folyamatok összehangolásával, szervezeti stratégia segítségével.
További információ: http://www.accenture.com/us-en/Pages/service-nonprofit-business-process-reengineering-summary.aspx

2.        A szolgáltató központok (Shared Service Center-ek) létrehozása nagyban hozzájárul a szervezetek működési költségeinek lefaragásához, miközben a megfelelő átszervezés révén megoldhatóvá válik a nemzetközi szinten meghatározott, jellemzően támogató típusú munkafolyamatok központosított elvégzése, olcsóbb munkaerővel.

A Shared Service Centerek sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Fortune 500-as listájában szereplő nemzetközi vállalatok 75 százaléka rendelkezik ezekkel az üzleti megoldásokkal. Egy Shared Service típusú átszervezéssel akár 25-35 százalékkal csökkenthetőek egy adott tevékenység működési költségei. Ennek ellenére az Accenture felmérésében a válaszadók kevesebb, mint 10 százaléka vallotta, hogy alkalmazza a Shared Service megoldásokat. Pedig a költségmegtakarítás mellett a Shared Service a következő előnyökkel is jár:
·      Drasztikusan alacsonyabb költségű működési modellek
·      Szolgáltatási következetesség·      Fenntartható gazdasági lendület
·      Erős piaci pozíció

A megosztott szolgáltatások technológiájában rejlő lehetőségekhez a kulcs a tapasztalat – épp ez az, amit az Accenture kínál.
További információ: http://www.accenture.com/us-en/Pages/service-shared-services.aspx

3.   A vállalatok a legnagyobb költséghatékonyságot bizonyítottan az outsourcing szolgáltatások igénybevételével érhetik el, így a belső képességeik leghatékonyabb kihasználásával fókuszálhatnak alaptevékenységükre, illetve annak fejlesztésére. A lehetséges megtakarítás – függően a tevékenység típusától, a feladatok és helyszínek számosságától, illetve a meglévő hatékonyság szintjétől – meghaladhatja a 40 százalékot. A kiszervezés kulcsfontosságú eszköze a nagy teljesítményű vállalkozásoknak és kormányzati szerveknek. Az Accenture széleskörű tapasztalata azt mutatja, hogy a vezető vállalatok nem csak a költségek csökkentéséért alkalmazzák az outsourcing megoldást, hanem azért is, hogy piacvezető gyakorlat alapú képességekhez jussanak hozzá. A vezető vállalatok úgy látják a folyamat kiszervezést, mint egy hosszútávú üzleti kapcsolatot, nem pedig egy egyszerű szerződést ügyfél és szolgáltató között. A legfontosabb, hogy megértsék, hogy a kiszervezés nem csupán a költségek csökkentésében segít, de az üzleti célok megvalósításában is.

További információ: http://www.accenture.com/us-en/Pages/service-outsourcing-overview-summary.aspx

4.   Az egyik legköltséghatékonyabb és legrövidebb időn belül megtérülő értékadó megoldást az Analitikai szolgáltatások jelentik, melyeket akár önmagukban, akár az előző formákkal kombinálva is lehet alkalmazni.

A meglévő adat alapra épült analitikai képességek segítségével a vállalatok háromféle módon juthatnak jelentős előnyökhöz:
·     Műveletek és folyamatok hatékonyságának javítása, beleértve azokat, amelyeket az outsourcing szolgáltató és ügyfél hajtott végre.
·     Betekintés a teljesítménybe a hagyományos funkciókon keresztül.
·     Innováció generálása a vállalati ügyfelekkel és stakeholderekkel folytatott kapcsolatokba való betekintés alapján.

További információ: http://www.accenture.com/us-en/outlook/pages/outlook-journal-2010-analytics-advantage.aspx

  ______________________________________________________________


ÖNADÓZÓ - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az egyes lapszámok felhívják a figyelmet aktuális feladatokra, lehetőségekre, értelmezik az adójogszabályokat, bemutatják az egyes adókötelezettségek szakszerű teljesítésének rendjét, felkészítik a szervezetet a jövőbeni adóellenőrzésre is. Előfizetési  díj  2012. évre most még 17.640,-Ft (1.470,-Ft/hó.) Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag.

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra