Hogyan rendelheti el a munkáltató a szájmaszk kötelező használatát?

MUNKAJOG

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: dr. Szabó Tibor

Címkék: koronavirus-járvány


Nem kérdés, hogy a munkáltatónak jogában áll ilyen intézkedést elrendelni. Az sem kérdés, hogy a munkavállaló az erre vonatkozó utasítást – mint munkaviszonyból származó lényeges kötelezettséget – köteles betartani.

A vonatkozó jogszabályok – amelyekből egyenesen következik a szájmaszk elrendelésének nem egyszerű jogi lehetősége:

Munka Törvénykönyve:
51.§ (4) A munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit
52. § (1) A munkavállaló köteles
a) a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni,
b) munkaideje alatt - munkavégzés céljából, munkára képes állapotban - a munkáltató rendelkezésére állni,
c) munkáját személyesen, az általában elvárható szakértelemmel és gondossággal, a munkájára vonatkozó szabályok, előírások, utasítások és szokások szerint végezni,

1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 

2.§ (2)  A munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért.
(3) Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei megvalósításának módját - a jogszabályok és a szabványok keretein belül - a munkáltató határozza meg.

3. § Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok megtartását az állam az erre a célra létrehozott felügyeleti szerveivel segíti és ellenőrzi.

4. § Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokat úgy kell meghatározni, hogy végrehajtásuk megfelelő védelmet nyújtson a munkavállalókon túlmenően a munkavégzés hatókörében tartózkodónak és a szolgáltatást igénybe vevőnek is. 

Jelen  helyzetben mérlegelhet úgy a munkáltató, hogy nem tekinthető munkaképes állapotnak az előírt védőeszközök mellőzése, és viselése a munkavállaló hatókörében tartózkodók védelme érdekében is indokolt. 

Ezért ilyen munkáltatói utasítások meghozhatók.  

Viszont indokolt, hogy a munkáltató a maszkviselés kötelezettségét belső kockázatértékeléssel alátámassza.

A belső kockázatértékelés a 1993. évi XCIII. törvény 54.§/2/ bekezdése alapján egyébként is kötelező, indokolt ezt aktuálizálni a koronavirus-járványra tekintettel, az irodai munkakörökben is. Ezt a foglalkozás-egészségügyi szolgáltató végzi. 

Ezek után a döntést egy írásbeli vezetői utasításba lehet foglalni, hivatkozva a kockázatértékelésre, és felhívva a munkavállalók figyelmét, hogy ezen utasítás betartása a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségnek minősül.

Munkavédelmi oktatás elrendelése is indokolt, ahol a munkavállalók tájékoztatást kapnak a maszk használatról, fontosságáról, elmulasztásának következményeiről -  és a munkavédelmi oktatás jegyzőkönyvét aláírják. 

dr. Szabó Tibor ügyvéd

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra