Így oldják fel a korlátozásokat

JOG

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: dr. Szabó Tibor

Ha 2,5 millióan megkapták a  COVID-19 elleni  védőoltás első dózisát, akkor a következő intézkedések lépnek hatályba. Március 28-án a beoltottak száma 1 903 498 fő (koronavirus.gov.hu)

A jelenleg hatályban levő védelmi intézkedéseket a 143/2021. (III. 27.) Korm. rendelet meghosszabbította április 8-ig.

A 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet szerint ha 2,5 millióan megkapták a  COVID-19 elleni  védőoltás első dózisát, akkor a következő intézkedések lépnek hatályba. (Március 28-án a beoltottak száma 1 903 498 fő (koronavirus.gov.hu)

1. A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszüntetésre kerülnek, azaz a szolgáltatók megnyithatnak, és látogathatók.

Például a könyvelőirodák is nyithatnak. Illetve hát a klasszikus szolgáltatók: fodrászok, műkörmösök és hasonlók is.

2. Az üzletekben reggel 5 óra és este 9.30 óra közötti időben megengedett lesz a tartózkodás és vásárlás, amennyiben az üzlet vállalja a következő feltételek betartását:

  • A  tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az  ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat.
  • A tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.
  • Ha a vásárlótér négyzetméterben meghatározott területének egytizede nem egész szám, a kerekítés szabályát úgy kell alkalmazni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.
  • Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles az üzlet bejárata előtt – a nyitvatartási idő mellett – mindenki számára jól láthatóan kifüggeszteni, hogy az előbbiek szerint egy időben összesen hány fő vásárló tartózkodhat az üzlet vásárlóterében.
  • Az előbbi intézkedések betartásáról az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője, ha az  üzlet bevásárlóközpont területén található, az  üzlet üzemeltetője, illetve vezetője mellett a bevásárlóközpont üzemeltetője, illetve vezetője is felel.
  • Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni arról, hogy

a) a bejutásra várakozók – a  közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak,

b) a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen,

c) az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen, és

d) a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen.

  • Az  olyan üzlet, amely nem rendelkezik vásárlótérrel, abban az  esetben tarthat nyitva, ha az  üzlet üzemeltetője, illetve vezetője gondoskodik arról, hogy a sorban álló várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak.

A fenti rendelkezések betartását ellenőrzik és szabálysértési bírsággal szankcionálják.

3. Vendéglátó üzletekre a fenti szabályok nem vonatkoznak, ezekre még nincs új szabályozás.

4. A 145/2021. (III. 27.) Korm. rendelet szerint a köznevelési intézmények – az óvoda kivételével – és a szakképző intézmények április 19-től rendes munkarendben működnek. Az óvodákban a 2021. március 8-ával elrendelt rendkívüli szünet április 19-ével megszüntetésre kerül.

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 4-12. hónapra 18.522,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2021, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2021, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra