Így segíti az Ön munkáját az Önadózó februárban

Forrás: Önadózó

Cafeteria 2022 ● A KKV-k 2021-2022. évi helyi iparűzési adójának csökkenése ● Ellenérték nélküli ügyletek ● Projektelszámolások számviteli szabályai ● Az adóvisszatérítés, a családi kedvezmény és az adóról való rendelkezés ● A szemüvegjuttatás adókötelezettsége ● Termőföld bérbeadása, feles bérletek ● Bérpótlékok alkalmazása a gyakorlatban ● A környezetvédelmi termékdíj számlán való feltüntetése ● Képviselet a vámeljárásban ● Aktuális pénzmosás elleni és tényleges tulajdonosi feladatok ● Agrárgazdaságok átadása és adózása ● Előfizetés az Önadózó csomagjára: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

CAFETERIA 2022

Írásunkban bemutatjuk, hogy a béren kívüli juttatások rendszerét milyen változások érintették és 2022-ben milyen keretek között adhatóak a különböző juttatások a munkavállalóknak.

A KKV-K 2021-2022. ÉVI HELYI IPARŰZÉSI ADÓJÁNAK CSÖKKENÉSE

A következő írásban a KKV-k 2021. és 2022. évben végződő adóévi iparűzési adója csökkenésének feltételeit, tartalmát részletesen, míg az adócsökkenés, mint állami támogatás igénybevételét – a teljesség igénye nélkül, a naptári évvel azonos üzleti évet választókra vonatkozóan – ismertetjük. A jogszabályi rendelkezések magyarázatával, néhány példa beiktatásával kívánunk a jogalkalmazáshoz segítséget nyújtani adózók és adózási szakemberek számára egyaránt. 

ELLENÉRTÉK NÉLKÜLI ÜGYLETEK 

Az Áfa törvény a 2. §-ban az ellenérték fejében történő ügyletek teljesítését rendeli adóztatni. Ugyanakkor a törvény a HÉA irányelv az ingyenes ügyletek bizonyos körét ellenértékes ügyletnek minősíti, mivel az ügyleteket adóztatni kívánja az forgalmiadó bevételek biztosítása miatt.

PROJEKTELSZÁMOLÁSOK SZÁMVITELI SZABÁLYAI

Jelen cikkünkben áttekintjük, hogy mi a projekt típusú szerződés, mi tette szükségessé az arra vonatkozó sajátos elszámolási szabályok kialakítását, pontosan mit tartalmaznak ezek a szabályok és hogyan kell azokat alkalmazni a gyakorlatban

AZ ADÓVISSZATÉRÍTÉS, A CSALÁDI KEDVEZMÉNY ÉS AZ ADÓRÓL VALÓ RENDELKEZÉS ÖSSZEFÜGGÉSEI

A 2021-es adóév adójára tekintettel a gyermeket nevelő családoknak járó adóvisszatérítésnek a családi kedvezménnyel és az adó  feletti rendelkezéssel való kapcsolatával összefüggésben számos kérdés felmerül. Így például érdemes tisztázni, hogy ezen három kedvezményes rendelkezés milyen sorrendben érvényesíthető, illetve azt, hogy az éves személyi jövedelemadó bevallásban az év közben igénybevett családi kedvezmény hogyan módosítható, illetve, hogy a kedvezmény hogyan osztható meg a házastárssal vagy az élettárssal. Cikkünkben röviden bemutatjuk az adóvisszatérítés szabályait és tisztázzuk annak viszonyát a családi kedvezménnyel és az adó feletti rendelkezési jogosultsággal.

A SZEMÜVEGJUTTATÁS ADÓKÖTELEZETTSÉGE

Cikkünk bemutatja azon munkavédelmi szabályokat, melyek alapján a munkáltató köteles szemüveget biztosítani munkavállalója részére, emellett pedig részletesen meghatározzuk, hogy mely esetekben minősülhet a szemüvegjuttatás adómentes juttatásnak. 

A TERMŐFÖLD BÉRBEADÁSÁBÓL, ÉS A FELES BÉRLETI SZERZŐDÉSEKBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓÜGYI MEGÍTÉLÉSE

A cikk aktualitását az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi CL. törvény (Módosító tv.) elfogadása és kihirdetése adja, ami több ponton módosította a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Földforgalmi tv.) termőföld haszonbérletére vonatkozó szabályokat. A jogszabálymódosítás legfontosabb szabályainak bemutatása mellett, érdemes áttekinteni a termőföld bérbeadásának adójogi szabályait is. 

BÉRPÓTLÉKOK ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN

A bérpótlékokkal kapcsolatos előírások alkalmazása több esetben okoz problémát a szakemberek számára is. Munkánk során többször találkozhatunk a nem egyértelmű törvényi megfogalmazások esetleges félreértelmezésének negatív következményeivel. Ebben a cikkben a bérpótlékok gyakorlati alkalmazását mutatjuk be, példákkal alátámasztva.

ÚJ MEGÁLLAPODÁS KÖTÉSI LEHETŐSÉG TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI ELLÁTÁSRA

2022. január 1-jével bővült az egyes társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében köthető megállapodások köre. Az alábbiakban az erre vonatkozó jogszabályi változást mutatjuk be

A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ SZÁMLÁN VALÓ FELTÜNTETÉSE

A környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabályok a díj összegének számlán történő feltüntetéséről többször változtak, a gyakorlatban nem egyszer találkozhatunk olyan számlával, amely a már hatályon kívül helyezett jogszabályi előírásnak felel meg, és nem kevés az a kérdés, amely az aktuális szabályra vonatkozik. E cikkben bemutatjuk azokat az aktuális és követendő előírásokat, amelyek a termékdíjnak a számlán történő szerepeltetésére vonatkoznak.

KÉPVISELET A VÁMELJÁRÁSBAN

A vámeljárásoknál az esetek többségében vámjogi képviselő jár el megbízás alapján, az importáló vagy exportáló érdekében. E cikk keretében bemutatjuk a vámjogi képviselőre (az a személy, akit egy másik személy kijelöl a vámhatóságok előtti ügyeiben a vámjogszabályok által megkövetelt cselekmények és vámalakiságok elvégzésére) vonatkozó olyan lényeges szabályokat, amelyek a megbízó számára lehetnek fontosak, és – természetesen – kitérünk a vámjogi képviselőnek az általános forgalmi adó rendezésében való igen fontos szerepére is. 

AKTUÁLIS PÉNZMOSÁS ELLENI ÉS TÉNYLEGES TULAJDONOSI FELADATOK - 2022 FEBRUÁR

Pénzmosás ügyben 2021-ben annyi jogszabályváltozás történt, hogy a NAV Pénzmosás Elleni Iroda is csak 2022. január 10-én tudta közzétenni legfrissebb típusszabályzatait mérlegképes könyvelőknek, adótanácsadóknak, adószakértőknek, ingatlannal vállalkozóknak.  De közzéteette, és innentől ez alkalmazandó. És itt van még a tényleges tulajdonosi törvény is, amely folymatosan lépe hatályba. Múlt év végén több kormányrendelet is megszületett, újabb feladatokat adva könyvelőknek, adótanácsadóknak – és minden szolgáltatónak. 

AGRÁRGAZDASÁGOK ÁTADÁSA ÉS ADÓZÁSA 

Az Országgyűlés 2021. év végén fogadta el az agárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvényt. Ez ugyan 2023. január 1-én lép hatályba, de már most meg lehet tenni az előkészületeket az alkalmazására. Alapvetően minden őstermelőt érintheti e törvény.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra