Így segíti az Ön munkáját az Önadózó márciusban

Forrás: Önadózó

Átalányadózó egyéni vállalkozók járulékfizetése ● Tárgyi eszköz áfa ● A saját tőke védelmét biztosító szabályok változása ● IFRS KKV-knak ● Az osztalékjövedelem ● Társasházak bevallása ● Ingatlan bérbeadás ● Kötelező védőoltás – tb. ● Őstermelői szochó ● Pénzbeli egészségbiztosítási ellátások ● BIREG – Fuvarozók, rakodóhelyek kötelezettségei 2022-ben ● A termékdíjraktár ● Egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás ● Munkaidő szabályok ● Előfizetés az Önadózó 2022. évi csomagjára: márciustól decemberig: 24.150,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

ÁTALÁNYADÓZÓ EGYÉNI VÁLLALKOZÓK JÁRULÉKFIZETÉSE GYAKORLATI PÉLDÁKKAL

A személyi jövedelemadó szabályok 2022. január 1-jétől hatályos változásai magukkal vonták az átalányadózást választó egyéni vállalkozók járulékfizetésének módosítását is. Cikkünk gyakorlati példákon keresztül kívánja bemutatni az új szabályok alkalmazását.

TÁRGYI ESZKÖZZEL KAPCSOLATOS ÁFA KORREKCIÓK

Cikkünkben bemutatjuk a tárgyi eszközre vonatkozó különös áfa szabályokat, az Áfa törvény 135.§-ának értelmezését és gyakorlati alkalmazását példákon keresztül. 

A SAJÁT TŐKE VÉDELMÉT BIZTOSÍTÓ SZABÁLYOK VÁLTOZÁSÁRÓL 

A 2021. évi XCV. törvény a Ptk. több szakaszát is módosította. Jelen írásunkban egyes tőkevédelmi szabályok 2022. január 1-től hatályba lépő változása kerül bemutatásra. A változások a lassú tőkevesztés, pótbefizetés, jegyzett tőke feltöltése a saját vagyonból, jegyzett tőke emelés saját vagyonból, gyors tőkevesztés szabályozását érintik. Bemutatjuk a változásokhoz kapcsolódó adózási és számviteli elszámolásokat is. 

A KIS ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK SZÁMVITELI RENDJÉT SZABÁLYOZÓ IFRS-EK – „SME IFRS” (INTERNATIONAL

Financial Riporting Standards for Small and Medium Enterprises).  Az SME IFRS (KKV IFRS) a kisebb vállalkozások sajátosságait figyelembe vevő Nemzetközi Beszámolási Standardok. Az SME IFRS megteremti a lehetőségét, hogy alkalmazásával a kis- és középvállalkozások, egy, a teljes IFRS -nél sokkal egyszerűbb, IFRS-alapú számviteli keretrendszer alapján készíthessék el pénzügyi kimutatásaikat. Jelen cikk – a több európai országban már elterjedt - SME IFRS felépítését, annak 1. és 2. szakaszának főbb tartalmi elemeit mutatja be: a kis és középvállalkozások kategorizálását, a számviteli alapelveket és alapvető fogalmakat. 

AZ OSZTALÉKBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM

Az osztalékból származó jövedelem, mint jövedelemtípus többnyire azokban az esetekben merül fel, amikor a magánszemély egy gazdasági társaság részvényesévé vagy tagjává válik, és erre tekintettel részesedik a társaság nyereségéből. Emellett a személyi jövedelemadó szabályok alapján egyéb esetekben is osztalékból származó jövedelem keletkezik. Az adóztatást számos tényező befolyásolhatja, ezeket az alábbiakban ismertetjük.

TÁRSASHÁZAK BEVALLÁSI KÖTELEZETTSÉGE

A 2021. adóév elteltével a társasházak közös képviselőinek, intézőbizottságainak el kell készíteniük a társasház éves elszámolását. Az éves elszámolásban kimutatott bevételek és költségek alapján felmerülhet az adókötelezettség kérdése is. A cikk tájékoztatást ad a társasházak adókötelezettségéről, elsősorban a személyi jövedelemadó bevallásra koncentrálva, de említést tesz egyéb adónemeket érintő bevallási, adatszolgáltatási és bejelentési kötelezettségről is.

INGATLANT BÉRBEADÓ MAGÁNSZEMÉLY ADÓKÖTELEZETTSÉGÉRŐL

Ingatlan bérbeadásból származó jövedelem megállapításánál gyakran kerít hatalmába az az érzés, hogy ismerem az ide vonatkozó szabályokat. Ennek ellenére, minden adóbevallás kitöltése előtt – egy-egy kérdés kapcsán – eljön az a pillanat, amikor előveszem az Szja törvényt, a bevallás kitöltési útmutatóját és átolvasom – újra és újra  – a bérbeadás adózására vonatkozó rendelkezéseket  Jelen cikkben, rendhagyó módon, egy elképzelt esetből kiindulva dolgozzuk fel a bérbeadási tevékenység adózására vonatkozó fontosabb tudnivalókat. 

A KÖTELEZŐ VÉDŐOLTÁS ELRENDELÉSÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI KÉRDÉSEK

Cikkünkben bemutatjuk, hogy a munkáltató által a munkavégzés feltételeként elrendelt koronavírus elleni védőoltás teljesítésének elmaradása esetén milyen társadalombiztosítási következményekkel szükséges számolni. Továbbá ezzel összefüggésben a gyakorlatban felmerülő esetkörök is bemutatásra kerülnek.

A MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELŐK SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ KÖTELEZETTSÉGE

Cikkünkben bemutatjuk a mezőgazdasági őstermelők szociális hozzájárulási adó kötelezettségének megállapítására és adó megfizetésére, bevallására vonatkozó szabályokat. Tekintettel arra, hogy a szociális hozzájárulási adó megállapításának módja nagyban függ az őstermelő biztosítotti minőségétől cikkünkben külön tárgyaljuk az őstermelőként biztosítottnak, illetve annak nem minősülő gazdákat, illetve a szabályok könnyebb értelmezése érdekében egy táblázatban összefoglaljuk a hatályos rendelkezéseket.

A PÉNZBELI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI ELLÁTÁSOK KÖZTERHEI ÉS AZ ÉRVÉNYESÍTHETŐ KEDVEZMÉNYEK

Cikkünkben áttekintjük, hogy az egyes pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokat milyen közterhek terhelik, azok levonására milyen eljárásrendben kerül sor, illetve, hogy az ellátások vonatkozásában milyen adó- és járulékkedvezmények érvényesíthetők.

BIREG – FUVAROZÓK, RAKODÓHELYEK KÖTELEZETTSÉGEI 2022-BEN

Az EKAER rendszerre vonatkozó szabályozás „enyhítése” 2021-től lépett hatályba. Ugyanakkor egy új rendszer bevezetése „sokkolta” a logisztikai szereplőket 2021. év elején, ez a BIREG bevezetése volt. Egy év távlatából tekintsük át a legfontosabb szabályokat, figyelemmel a 2022. évi változásokra is.

TUDNIVALÓK A TERMÉKDÍJ RAKTÁRRÓL

A termékdíj raktár olyan jogintézmény a termékdíj-törvény szerint, amelyben a termékdíjas termékek feldolgozása, megmunkálása, stb., illetőleg tárolása történhet, a környezetvédelmi termékdíj megfizetése nélkül. E cikkben a termékdíj raktár működését, fontos szabályait mutatjuk be.

EGYSZERŰSÍTETT FOGLALKOZTATÁS, ALKALMI MUNKAVÁLLALÁS

Egyszerűsített foglalkoztatásra a 2010. évi LXXV. törvény (Efo. tv.) szerint létesíthető munkaviszony, mely jogszabályt az elmúlt években többször módosítottak. A tavaszi, nyári időszak az ilyen típusú foglalkoztatás tekintetében csúcsidőszaknak tekinthető a mezőgazdaságban, így indokolt áttekinteni a kapcsolódó szabályokat. Ennek keretében bemutatjuk a közteherfizetési kötelezettségeket és teljesítésük módját is.

A MUNKAIDŐ TARTAMÁT BEFOLYÁSOLÓ KÖRÜLMÉNYEK

A munkaidő tartamát érintő három körülményről szól írásunk. A fizetett órák nem feltétlenül a munkahelyre történő beérkezéssel, de minden esetben nem is a munkáltató szolgáltatásával egyidejűleg kezdődnek. Mert munkát kell már végezni ahhoz is, hogy kinyithasson a bolt vagy az étterem. A második megtárgyalandó kérdés: a munkavégzés helye miként befolyásolhatja a munkaidőt? Van-e például különbség, ha a munkavállaló otthonából utazik a cég ügyfeléhez vagy előbb bemegy a munkáltató központjába?  Végezetül, mintha munkaidőben lennénk, éppen a cég éttermében ebédelünk. Mégsem a munkaidő alatt…

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra