Így tervezik változtatni a Földforgalmi törvényt

JOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: földforgalmi tv., termőföld


Az Agrárgazdasági Kamara javaslatait tárgyalja a Parlament

Változnak a földbizottságokra vonatkozó szabályok, ugyanis a 2014-ben hatályba lépett törvény eredetileg a helyi földbizottságoknak szánta feladatul a föld adásvételét, de ezek nem alakultak meg, feladatukat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) területei szervei látják el. A a módosítás célja, hogy megerősítse a NAK és a helyben lakó gazdák szerepét a földforgalom ellenőrzésében és ezáltal segítse a birtokpolitikai célok megvalósulását, a termőföld magyar kézben tartását.

Jelenleg az önkormányzatok képviselő-testületéhez lehet kifogást benyújtani a NAK területi szerveinek állásfoglalásai miatt. Az innen bíróságra kerülő ügyek elvesztésekor a perköltség megfizetése veszélyeztette nagyon sok kistelepülés működését, ezért a jövőben a képviselő-testület nem vesz részt az eljárásban.
 
A földbizottság döntése miatt a jövőben a kormányhivatalhoz, majd a bírósághoz lehet fordulni, de a bíróság a döntést nem változtathatja meg, csak új eljárásra utasíthat. Az előterjesztők szerint ha bíróság megváltoztathatná a döntést, azzal a helyi gazdák helyett a bíróság alakítaná a birtokpolitikát.
 
Újraszabályozzák a vizsgálati szempontokat adásvételkor. Figyelembe kell venni, hogy a szerződés helyben veszélyezteti-e az életképes gazdaságok kialakítását, a helyi gazdálkodói közösségeket, a földpiaci viszonyokat és a helyi gazdák földszerzését.
Nem cél a hatósági ár bevezetése, a helyi sajátosságoknak helyt kell adni továbbra is, a földbizottságnak azt kell vizsgálnia, hogy a föld ellenértéke alapos indok nélkül jelentősen eltér-e a helyben szokásos piaci értéktől.
Módosulnak az állattartók jogosultságai elővásárláskor és előhasznobérletkor, így a földek művelési ágának és méretének igazodni kell a tartott állatok takarmányszükségletéhez. Rétre, legelőre kiskérődzőket tartók jelentkezhetnének.
 
Szigorúbb szabályok lesznek akkor, ha valaki nem tartja be az elővásárláskor előnyt adó, vállalt kötelezettségeit, ilyenkor azok a gazdák, akik az elővásárlási sorban hátrébb szorultak, eredeti áron megvásárolhatnák a termőföldet. Ha egyikük sem él vételi jogával, akkor az állam veszi meg a birtokot.
 
Megszűnik a feles bérlet, a meglévők legkésőbb tíz év múlva hatályukat vesztik. Ennek oka, hogy ezekkel sokan visszaéltek. 
 
Földcsere esetén is szükség lesz a helyi földbizottság jóváhagyására.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra