Ingatlan bérbeadás - és %-os eho

ART

Nyomtatás
Forrás: APEH

A magánszemély százalékos mértékû egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége az ingatlan bérbeadásból származó egymillió forintot meghaladó jövedelem után.

Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (Eho. tv.) 3. § (3) bekezdésének 2006. január 1-jétõl hatályos rendelkezése alapján az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem esetén, ha a jövedelem az egymillió forintot meghaladja, a bevétel egésze után egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a hozzájárulás-fizetési felsõ határig.

A bérleti szerzõdés megkötésekor fennálló körülmények és a szerzõdés rendelkezései alapján már elõre meg lehet állapítani, hogy az éves jövedelem meghaladja-e az egymillió forintot. Ezért a kifizetõnek már a tárgyévi elsõ kifizetéskor le kell vonnia az egészségügyi hozzájárulást a bérleti díjból, ha az a tárgyévben - figyelembe véve a többi kifizetõtõl vagy magánszemélyektõl származó bérleti díjak összegét is - meghaladja az egymillió forintot.

Annak érdekében, hogy több bérleti jogviszony fennállása esetén a kifizetõ teljesíteni tudja egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségét, az Eho. tv. 11. § (3) bekezdése alapján a magánszemély legkésõbb a kifizetés idõpontjáig nyilatkozik a kifizetõnek arról, hogy a több kifizetõtõl és/vagy magánszemélytõl is származó ingatlan bérbeadásból keletkezõ jövedelme a naptári évben meghaladja az egymillió forintot.

Ha a kifizetõ elmulasztotta levonni, megfizetni és bevallani az egészségügyi hozzájárulást, úgy az adózás rendjérõl szóló törvény általános szabályai szerint bevallási kötelezettségét utólagosan pótolnia kell, illetõleg bevallását önellenõrzéssel helyesbítenie kell, és az egészségügyi hozzájárulást a késedelmi pótlékkal, illetõleg önellenõrzési pótlékkal együtt mg kell fizetnie.

Az Eho. tv. 11/A. §-a alapján a magánszemélyt a naptári év folyamán mindaddig terheli egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség, amíg a kifizetõnek nem nyilatkozik arról, hogy a foglalkoztatói egészségbiztosítási járulék, illetve az egészségügyi szolgáltatási járulék (2006. augusztus 31-éig a Tbj. 39. § (2) bekezdése alapján fizetendõ 11 % egészségbiztosítási járulék és 5 % baleseti járulék), valamint az általa megfizetett egészségügyi hozzájárulás együttes összege eléri a hozzájárulás-fizetési felsõ határt. A kifizetõ(k)nek tehát a bérleti díjból mindaddig le kell vonni a 4 % (2007. január 1-jétõl a 14 %) egészségügyi hozzájárulást, amíg a bérbeadó nem nyilatkozik a 400 000 forint (2007. január 1-jétõl 450 000 forint) mértékû fizetési felsõ határ elérésérõl.

A magánszemély ugyanakkor elõzetesen is nyilatkozhat arról, hogy a foglalkoztatói egészségbiztosítási járulék, illetõleg az egészségügyi szolgáltatási járulék összege várhatóan eléri a hozzájárulás-fizetési felsõ határt. Ha a hozzájárulás-fizetési felsõ határt ezen járulékok összege mégsem éri el, a magánszemély az egészségügyi hozzájárulást 6 százalékkal növelten, a tárgyévre vonatkozó személyi jövedelemadóról benyújtott adóbevallásában vallja be, és a bevallás benyújtására elõírt határidõig fizeti meg.

Ha a jövedelem nem kifizetõtõl származik, az egészségügyi hozzájárulást a magánszemély állapítja meg, fizeti és vallja be. Az egészségügyi hozzájárulás fizetésére kötelezett magánszemély a százalékos mértékû egészségügyi hozzájárulást elõlegként, az adóelõleg, illetõleg a különadó megfizetésével egyidejûleg negyedévente állapítja meg, és a tárgynegyedévet követõ hónap 12-éig fizeti meg. A tárgyévre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásban kell az elõlegként megfizetett egészségügyi hozzájárulással elszámolni és az adóbevallás benyújtásának határidejéig a különbözetet megfizetni. Ha a magánszemély az egészségügyi hozzájárulást a fizetési felsõ határt meghaladóan fizette meg, a túlfizetést a tárgyévre vonatkozó személyi jövedelemadóról benyújtott bevallásában igényelheti vissza.

Az adóelõleg megfizetésére nem kötelezett magánszemély a százalékos mértékû egészségügyi hozzájárulást a személyi jövedelemadó bevallásában a bevallásra elõírt határidõig állapítja meg, vallja be, és a bevallás benyújtására elõírt határidõig fizeti meg. A személyi jövedelemadó adóhatósági adómegállapítását választó magánszemély adózó nyilatkozik az egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettségérõl az adóhatósági adómegállapítást kérõ nyilatkozatában.

Az Eho. tv. 3. § (5) bekezdése alapján ugyanakkor mentesség vonatkozik az ingatlan bérbeadásából származó jövedelemre, ha a lakásbérleti jogviszony tárgyát képezõ lakás a bérbeadó állandó lakóhelye, kivéve, ha a bérbeadó a lakást saját vállalkozása vagy vele együtt élõ közeli hozzátartozója (élettársa) vállalkozása részére adja bérbe.

(Pénzügyminisztérium - 15268/2006.; APEH Adójogi fõosztály - 8990454049/2006.)

 

Forrás: www.apeh.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra